Lezersreacties
Als het kind praat, hum dan mee, tijdens de avondwandeling
Avondwandeling
Wat moet een ouder doen met die gestreste examenkandidaat thuis? Het antwoord is eenvoudig, eenvoudiger dan in de opvoedcolumn wordt verteld (Trouw, 10 mei). Doe de avondwandeling, zo nodig met een licht dwingend “voor je bestwil”. Is bij de avondmaaltijd spanning te merken, doe om 22 uur, weer of geen weer, de schoenen aan voor een blokje om samen met de puber. Niet babbelen als ouder! Als het kind praat, hum mee. Maar zwijgen is ook mooi. Vertel tijdens de laatste minuten dat er veel zenuwachtige jongeren zijn (er staan brieven over in de krant!). En dat het meestal wel goed komt met examens (er moeten veel leerlingen slagen hoor, anders loopt het schoolsysteem vast). Frisse lucht, de stilte van de avond, een meelevend en nuchter woordje, dat helpt ze wel doorheen.
Suzanne Bijl Moeder en docent Gouda
Sterren kijken, dichterbij
Beste Trouw, waarom maken jullie reclame, indirect, voor een reis naar Nieuw Zeeland om daar in een lichtvervuilingsarm gebied de sterren beter te zien? In Nederland zijn lichtarme gebieden, zoals de Afsluitdijk, Lauwersmeer, omgeving Postel. Sla er de kaart hiervoor, de Light Pollution Map, maar eens op na. Dichtbij Nederland: Monschau, grote delen langs de Franse kanalen. Mijn favoriete gebied is rond Varennes-en-Argonne of de Zwarte Driehoek nabij Le Saurial.
Jacques Willemen Tilburg
Bovenste verdieping
Waarom blijft de tl-verlichting in kantoorgebouwen de hele nacht volledig aan staan (Trouw, 9 mei)? Ik stelde die vraag een keer en iemand antwoordde dat dat was om zichtbaar te blijven voor vliegtuigen. Maar dan zou toch alleen de bovenste verdieping verlicht hoeven te zijn?
Carolien van Grinsven Amsterdam
Flexcircus
Als de inkomsten van bestuurders bij Ahold stijgen met 14 procent, terwijl het gewone personeel er maar 10 procent bij krijgt, horen we niemand. Dat is marktwerking. Bestuurders zijn zeldzamer dan gewone medewerkers en daarom mogen ze ook (veel) duurder zijn. Maar in het onderwijs gelden blijkbaar andere regels. Als er flexibele krachten moeten zijn vanwege alle tijdelijke financieringsvormen, is dat prima. Maar als de flexibele krachten schaars worden en daardoor duurder, is dat niet gewoon marktwerking, maar (volgens de minister) een ‘flexcircus waar nodig een einde aan moet komen’. Niet om het personeel meer vastigheid te bieden trouwens, maar omdat de medewerkers te duur geworden zijn. Want marktwerking geldt niet voor onderwijzers, politieagenten en verplegend personeel. Dat vindt Klaas Knot ook: laten we vooral oppassen voor de loonprijsspiraal! Misschien is het goed om te beseffen dat economische regels geen natuurkundige wetten zijn. Wat mensen verdienen, hangt gewoon af van wat anderen er voor over hebben. Het zijn keuzes.
Johan Klevant Groen Dronten
Bisschoppen doof
Herman Simissen slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop (Trouw, 9 mei). Terwijl de paus deuren opent naar een meer synodale kerk, die luistert, lijken de Nederlandse bisschoppen doof, en blijven ze (kerk-)deuren sluiten. Het vertrouwen in instituties is de laatste decennia al tanende. Zonder bezieling, betrokkenheid bij de wereld en zichtbaarheid in de wereld is dit tij niet te keren. Zonde van die rijke blijde boodschap.
Rob van der Vaart Zoetermeer
Aanpakken, met wapens
Mijn kijk op wapeninzet is veranderd tijdens de Oekraïne-oorlog. Als vredesvrouw ben ik in de jaren tachtig actief geweest in kerk en vredesbeweging, ten aanzien van massavernietigingswapens. Ik heb als kind de opkomst van Hitler meegekregen. Het ene land na het andere werd onder de voet gelopen. Tot er teruggevochten werd. Met mensen en materieel, met bombardementen op steden in Duitsland. Er kwam een einde aan de oorlog. In de Oekraïne-oorlog is onderhandelen met deze man zinloos. Is hij nog wel goed bij zinnen? Niet uitstellen, maar aanpakken met het juiste materieel. En zo spoedig mogelijk.
Willemijn Schuuring Waalre
Wereldoorlog III?
Daar ben ik van geschrokken: Oekraïne bij de EU? Dat betekent dat dan niet alleen Oekraïne, maar ook de Europese Unie in oorlog komt met Rusland. Dat geeft Poetin het ‘recht’ om ook ons als vijanden te zien en niet meer als alleen helpers van Oekraïne. Dat is desastreus. Spaar alstublieft mijn kinderen en kleinkinderen. Zelf ben ik 87 jaar. Denken politici wel na?
Chris van Veen Spijkenisse
Vrijheid
Jolande Withuis stelt in een overigens aardig interview ‘dat we er met non-binair een categorie bij hebben’ (Tijdgeest, 6 mei). Dat is onjuist. Die categorie bestond altijd al, bij mensen en overige dieren, maar werd nog niet zo genoemd. Ik snap haar pleidooi voor een groter toegestaan handelings- en expressierepertoire voor mannen en vrouwen en ben het daarmee eens. Maar ze vergeet de beleving van genderdysforie, die van non-binaire mensen iets anders maakt dan bij wijze van spreken meisjes die graag in bomen klimmen of jongens die graag met poppen spelen. Genderdiversiteit is voor non-binaire mensen geen tussenfase naar vrijheid om vrouw of man te zijn zoals je belieft. Genderdiversiteit gaat over de vrijheid om gezien te worden als de vrouw of man of persoon die je bent. Het laatste wat non-binaire mensen willen is gelabeld worden door anderen. We willen gewoon kunnen bestaan.
Remke Niemeijer (je/hen/die) Assen
Wachtlijst
Stel ik ben transgender en wil een behandeling bij de genderpoli, wachttijd twee jaar! Gelukkig kan ik ook terecht bij de ggz (Trouw, 11 mei). Kom ik ook op een wachtlijst. Er is een term voor; iets met regen en drup.
Ines Douwes Heerhugowaard
Uien symbool van inflatie
Mooi verslag over de verkiezingscampagne in Turkije van uw correspondent Ingrid Woudwijk (Trouw, 10 mei). Mijn hart doet pijn te lezen dat extreem nationalisme en conservatisme zelfs je eigen honger kunnen overwinnen. Een mevrouw zegt: “Wij denken niet aan brood, aardappelen of uien, wij denken aan het vaderland.” Ze refereert daarbij aan de crisis en torenhoge inflatie waarvan uien het symbool zijn geworden. De prijs daarvan steeg in 2022 met 315 procent, meer dan welk ander voedingsmiddel.
Mehmet Yilmaz Utrecht
Onvoldoende
Onbegrijpelijk: als straks studenten genoeg hebben aan dertig studiepunten om toegelaten te worden tot het tweede jaar, zoals minister Dijkgraaf wil. Dan betekent dat in gewone schooltermen toch dat ze een vijf hebben gescoord? In mijn tijd stond er dan gewoon onvoldoende op mijn rapport. Arme studenten, dat wordt het tweede jaar vanuit een achterstandspositie wel heel hard werken om dat cijfer op te halen. Arme maatschappij, die zit straks opgescheept met een hoger kader waarvan ik me afvraag of deze mensen wel voldoende zijn toegerust voor hun belangrijke taak.
Henk Reinders Den Haag
Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.