null Beeld

Lezersreacties

Als er niets over de jarige koningin Maxima geschreven is, kan ik daar ook niet op reageren

Redactie Trouw

Een feest van kievitsbloemen

In de verkiezing van de Nationale Bloem van Nederland is de wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) ook genomineerd (Trouw, 17 mei). Dat is mijn favoriet. Het artikel vermeldt dat deze voorkomt langs de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Hasselt. De wilde kievitsbloem in al zijn pracht en praal heeft ook zijn natuurlijke habitat langs de IJssel, bij Scherenwelle nabij Wilsum. Scherenwelle is een deel van de uiterwaard, in beheer bij Staatsbosbeheer, die door de fluctuerende waterstand van de IJssel geregeld onder water staat, gunstig om zich te vestigen en te handhaven. Elk voorjaar is het weer een kleurrijk feest om de bloem in al zijn schoonheid en in grote getale te zien bloeien.

Tjerk Dijkstra Kampen

Nationale bloem

Wat is het toch dat we zelfs van bloemen een competitie willen maken? Is soms niet simpelweg elke bloem vanwege zijn uniciteit de moeite waard?

F.M. Boon Delft

Gemengde wijk

Knap dat er binnen korte tijd een ‘dorp’ voor duizend Oekraïners verrijst in Vlaardingen (Trouw, 17 mei). Ik ben het echter eens met Vluchtelingenwerk dat deze wijk niet bijdraagt aan hun integratie in de Nederlandse samenleving. Dit zou makkelijk opgelost kunnen worden door van dit dorp een gemengde wijk te maken waarin zowel Oekraïners als studenten een tijdelijke woning kunnen betrekken. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, Oekraïners kunnen zo beter hun Nederlands oefenen en kennis maken met onze cultuur en er wordt wat gedaan aan het tekort aan studentenwoningen in Delft en Rotterdam.

Yaffah van Schie (21) Wormer

Huisbaas in verkeerd daglicht

‘Particuliere huisbazen overtreden massaal de huurregels’, kopt Trouw (17 mei). Op basis van de genoemde cijfers is uit te rekenen dat de Huurcommissie in 2022 op 400.000 door particulieren verhuurde sociale huurwoningen ongeveer 6360 zaken behandelde. Dat is ongeveer 1,5 procent, hoezo ‘massaal’? Daarmee wordt 98,5 procent van de particuliere verhuurders in een verkeerd daglicht. Zoiets past beter bij publicaties met een stuk minder diepgang dan in uw kwaliteitskrant.

G. de Haan Doorn

Niets over jarige Maxima​​​​​​​

Tja, u schrijft me de meeste kans op plaatsing van een bijdrage te hebben als de lezer reageert op een artikel in de krant. Maar als er niets over de jarige koningin Maxima geschreven is, kan ik daar ook niet op reageren!

Stoffer Smit Haren

Slechte schoolresultaten

De resultaten van de basisvaardigheden in onder meer het basisonderwijs gaan achteruit. Dat wordt met name toegeschreven aan het feit dat kinderen minder lezen. Wat ook een oorzaak kan zijn, zijn de veranderde lestijden. Tot een jaar of vijftien geleden kregen leerlingen tot groep 5 880 uur les per jaar en in de hogere groepen 1000 uur. Mede door de invoering van het continurooster werden de lesuren gelijk over de leerjaren verdeeld, zodat ieder kind jaarlijks 930 uur les krijgt, ongeacht in welke groep het zit. Dat betekent 70 uur les per jaar minder vanaf groep 5, bijna twee uur per week. Dit kan onder meer ten koste zijn gegaan van het lees- en rekenonderwijs. Zou dit niet mede de oorzaak kunnen zijn van de achteruitgang?

P. van den Doel Nederhorst den Berg

Leven in het dorp

Heerlijk zo’n krant met geweldige artikelen naast het nieuws, zoals de Spaanse bar die tegelijk psycholoog en vriend is (Verdieping, 17 mei). Tussen kroegen en kerken is weinig verschil, er wordt gezongen. Weinig eenzaamheid onder ouderen in het dorp. Een dagelijkse ontmoetingsplaats. Één, hooguit twee consumpties, een psycholoog is duurder. Je wordt gekend, tijd genoeg om een praatje te maken met elkaar. Mensen kunnen hun verhalen kwijt en wel zeven dagen per week. Al pratende komt men soms tot nieuwe inzichten. Dit artikel bewijst maar weer, dat tijd voor elkaar zo waardevol is. Leve het café waar de mens welkom is, gezien wordt en gehoord. Ook in ons land vind je ze nog.

Jannie Groeneveld Sint Jansklooster

Nooit meer roze mesjes

Floor van Uhm en Bertus Tulleners wil ik hartelijk dank voor het scherpe betoog over het verschil in prijs bij dezelfde producten voor mannen en vrouwen waarbij vrouwen meer betalen (Opinie, 14 mei). Ik wist het, maar vergat het weer. Ik koop vanaf nu nooit meer rose scheermesjes.

Pia Putman Bunnik

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden