Opinie Arbeidsmarkt

Als de vaste baan de standaard is, loopt de economie als een soepel draaiende machine

Meer flexibele banen doen de economie geen goed, aldus lezer Rob Maris.

Als directeur van een organisatie die onder meer flexwerken faciliteert, houdt Dennis Luyten een pleidooi voor het afbreken van het vaste contract (Opinie, 30 augustus). Ik ben bang dat het doorzetten van dit ‘ideaal’ op den duur tot sociale onrust kan leiden. Het gegeven dat mensen zonder vast contract nauwelijks aan een hypotheek komen, spreekt voor zich. Wat Luyten een krampachtig vasthouden aan het verleden noemt, is niets anders dan een recept voor economische voorspoed.

Enkele vragen: hoe komt het dat de naoorlogse periode door ononderbroken groei gekenmerkt was? Kwam het mede door de vaste contracten? En algemeen: zou het kunnen dat de totale economische activiteit toeneemt als mensen vaste contracten hebben. Als mensen door meer vastigheid minder spaarneiging hebben en dus meer uitgeven? Als mensen hypotheken kunnen opnemen en daardoor het vele geld dat rendement zoekt een bestemming krijgt? Als jonge mensen daardoor eerder gezinnen stichten en nóg eens meer geld uitgeven? De uitgaven van de één zijn de inkomsten van de ander. Dat wordt wel eens vergeten.

Luyten voert aan dat jongeren onder de 25 jaar liever flexibel zijn. Maar dan ziet hij niet dat deze jongeren anders gaan denken als ze een gezin stichten, als ze een hypotheek willen afsluiten.

Mijn stelling is: als de vaste baan de standaard is, loopt de economie als een soepel draaiende machine. Uiteraard laat dat onverlet dat er altijd allocatieproblemen zijn en dus een zekere (tijdelijke) werkloosheid, net als vroeger zeg maar. Flexwerken heeft dus een plaats. Maar:

•Regel de verhoudingen dan dusdanig, dat jongere mensen een vast contract krijgen en dat uitsluitend 55-plussers een flexcontract kunnen krijgen. Die ‘hebben hun loon reeds’, eigen huis, kinderen het huis uit enzovoort.
•Zorg dat de flexwerker per uur meer verdient dan degene met planningszekerheid. Zo kun je ook tegengaan dat ondernemers die met flexwerken kostenvoordelen uitbuiten, andere ondernemers dwingen hetzelfde te doen – uit concurrentieoverwegingen.
•Tot slot: wat de vaste contracten­aversie bij ondernemers zou kunnen verminderen is dat ziekte van werk­nemers geen – weliswaar verzekerbaar – ondernemersrisico meer is, maar een maatschappelijk risico, door de maatschappij gedragen. Dit als bijdrage om het vaste dienstverband te stimuleren.

Lees ook:

De hang naar vastigheid op de arbeidsmarkt is achterhaald

Werkgevers en werknemers hebben baat bij flexibiliteit. Maar wetgeving sluit niet aan bij de wensen vanuit de arbeidsmarkt, aldus Dennis Luyten, commercieel directeur van de Brisker Group.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden