OpinieElektrobesitas

Als de stroom uitvalt, komt er chaos waarbij de crisis van nu verbleekt

null Beeld

Van e-book tot e-bike, zoveel gaat tegenwoordig op stroom dat er geen klimaatplan tegenop kan. En het maakt ons afhankelijk, schrijft Dave Boots, lezer te Enkhuizen.

Corona of geen corona, de klimaatdiscussie gaat gewoon door. Actievoerders pakken hun klimaatacties na maanden coronapauze mondjesmaat weer op, het Europees Parlement wil dat we in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn en als het aan GroenLinks ligt moet de uitstoot van CO2 zelfs al in 2045 naar nul.

Om die ambities te halen moet Nederland vol inzetten op zonnepanelen en windmolens. De hele transitie kost miljarden en zal ons landschap ingrijpend veranderen, maar willen we een groener energieaanbod, dan zit er weinig anders op. Behalve áánbod echter is er ook nog zoiets als vráág, en daar wordt vreemd genoeg minder over gesproken. Want waar aan de ene kant volop voor duurzaamheid wordt gepleit, culminerend in de genoemde klimaatambities, zijn we aan de andere kant meer en meer aan het stopcontact verslaafd geraakt.

Winkels hebben elektrische deuren, scholen hebben elektrische schoolborden en steeds meer mensen fietsen op een elektrische fiets. Ouderwetse horloges, papieren agenda’s en kompassen zijn vervangen door energieslurpende smartphone-apps en in de trein hebben de aloude kaartjes plaatsgemaakt voor het elektrische ov-chipsysteem. We dwalen door musea met elektrische audiotours om de nek, op steeds meer kastjes prijken elektrische fotolijstjes en als we de voorspellingen mogen geloven is straks zelfs de badkamerspiegel elektrisch. Ondertussen poetsen we onze tanden al jaren elektrisch, scheren we elektrisch, droogt de was elektrisch, persen we onze sinaasappels elektrisch en zijn er zelfs elektrische broodmessen.

Boeken zijn e-boeken geworden, ouderwetse bordspellen vervangen door allerhande gamingdevices, voor in de tuin zijn er bladblazers, terrasverwarmers en elektrische barbecues en ook betalen (pinnen) en communiceren (whatsappen) gebeurt tegenwoordig bijna volledig elektrisch. Een flinke opsomming, waar elektrische auto’s en elektrisch verwarmde huizen nog bij moeten worden opgeteld. Zijn we niet een beetje doorgeslagen?

Een wereld zonder elektra is irrationeel, maar onze huidige stroomverslaving, zeg maar gerust elektrobesitas, is het andere uiterste en zou misschien best wat dieet kunnen gebruiken. Als het niet voor het milieu is, dan toch in ieder geval voor het landschap, voor de portemonnee of voor een beetje stabiliteit. Want corona of geen corona: als de stroom ooit grootschalig en langdurig uitvalt, komt er chaos waarbij de huidige Covid-crisis totaal verbleekt.

Lees ook:

Dit zijn vijf hardnekkige misverstanden rond het klimaat

Energie-expert Sanne de Boer schreef een boek over de klimaattransitie. Daarin wil ze hardnekkige misverstanden de wereld uit helpen. We bespreken vijf veelgehoorde vergissingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden