OpinieJongeren

Als de overheid draagvlak voor haar coronabeleid wil, moet ze de jongeren maar eens tegemoetkomen

Studenten tijdens een demonstratie op het Museumplein waarbij ze aandacht te vragen voor meer fysiek onderwijs.Beeld ANP

De overheid heeft jongeren jarenlang structureel genegeerd, betoogt student Jasper van der Sluijs. Als zij draagvlak voor haar coronabeleid wil, moet ze de jongeren maar eens tegemoetkomen. 

Percentueel komen jongeren meer voor in het aantal coronabesmettingen. Vanuit dit feitencomplex vraagt Rutte ons om ‘een stapje extra te doen’. Het zoveelste stapje dat van ons gevraagd wordt. De noodzaak hiervan is mij overigens volstrekt duidelijk. Echter, de beeldvorming, de (on)mogelijkheid van het coronabeleid en de hypocrisie die met deze vraag gepaard gaat, knagen des te meer aan mij.

Als 25-minner in coronatijd word je met een lange nek aangekeken. De woorden van Rutte benadrukken des te meer dat wij de bron zijn van het kwaad. En dat doet pijn. Hoe goed je ook je best doet om elkaar een elleboog te geven, elkaar te ontmoeten op anderhalve meter en je onderwijs online te volgen, het is kennelijk niet voldoende om niet alsnog weggezet te worden als zondebok. De beeldvorming rondom jongeren verslechtert met de week en ik vraag mij dan ook af wanneer de avondklok voor jongeren zich gaat voltrekken. Een nieuw dieptepunt in het coronabeleid?

Giftige cocktail

Het coronabeleid is geplaveid voor het gezin. Het gezin, woonachtig in een (bijna) afbetaald huis met tuin, gefinancierd vanuit een vast contract is in staat om zich gemakkelijk af te sluiten van andere contacten. Datzelfde coronabeleid is bijna onmogelijk na te leven voor de student. Woonachtig in een onbetaalbaar studentenhuis met zeker tien huisgenoten, gefinancierd met zijn flexbaan in de horeca en met een druk sociaal verenigingsleven, kan die zich amper afsluiten van andere contacten. En toch weer dat extra stapje vragen. Ik vraag mij af waar ik nog speelruimte vandaan moet halen. Wellicht door jongeren te betrekken in overheidsbesluiten?

De overheid weegt jarenlang de belangen van de jongere, de student en de starter niet mee in haar besluiten, en verwacht opeens actieve participatie? De omgekeerde wereld. De flexibele arbeidsmarkt, de woningkrapte en het klimaat, waar met name de jonge generatie de meeste problemen van ondervindt, zijn jarenlang geen topprioriteit geweest. Voeg daaraan toe het leenstelsel en je creëert een giftige cocktail waardoor jongeren zich niet betrokken voelen in overheidsbeleid.

Jongerensteunpakket

Diezelfde overheid pakte flink uit toen de economische gevolgen voelbaar werden van het coronabeleid. De steunpakketten vlogen ons om de oren, zonder ook maar specifiek stil te staan bij de jongeren. Terwijl juist zij nu ontzettend belangrijk zijn om het virus te bedwingen.

En gelooft u mij, wij zijn welwillend. Echt bereid om mee te helpen. Maar wanneer een overheid vraagt om een stapje extra te zetten, dient daar ook een beloning tegenover te staan. Een jongerensteunpakket. Een pakket dwat ons weer perspectief biedt, betrokkenheid vergroot en draagvlak creëert voor de coronamaatregelen.

Lees ook:

Zo verloopt een week quarantaine in een Nijmeegs dispuutshuis: ‘Ze denken dat we hier een feestje houden’

In studentensteden grijpt het coronavirus om zich heen. Zo fors dat het kabinet gisteren extra maatregelen aankondigde. Een paar studenten in het Nijmeegse dispuutshuis De Gong kregen klachten na een avond in de kroeg. Ze besluiten met elkaar in quarantaine te gaan. Trouw volgde hen gedurende de week. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden