Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Alleen student met arme ouders behoeft beurs

Opinie

Jordi Wiersma en Voorzitter Raadspresidium CDJA

© ANP
Opinie

De langstudeerboete staat op de tocht, maar kan het gat in de onderwijsbegroting dan toch gedicht worden? Jazeker, met de drie volgende maatregelen.

Ten eerste moet de basisbeurs weer volkomen inkomensafhankelijk worden. De basisbeurs is er voor iedereen: de zoon van de chirurg krijgt dezelfde beurs als de dochter van de kapster. Het idee achter deze gelijkstelling is op liberale leest geschoeid: iedere meerderjarige student moet gestimuleerd worden in zijn autonomie en niet afhankelijk zijn van de steun van de ouders. (Er is overigens in het huidige systeem van studiefinanciering wel een sociaal-economische correctie ingebouwd: de aanvullende beurs voor studenten met minder rijke ouders.)

De studiefinanciering is niet het juiste instrument om het ideaal van autonomie te verwezenlijken en de basisbeurs van 266 euro voor uitwonende studenten en 95 euro voor thuiswonende studenten is sowieso te weinig om een zelfstandig studentenleven te bekostigen; de meeste studenten zijn alsnog afhankelijk van hun ouders. Studiefinanciering zou primair moeten dienen om gelijke kansen te creëren, alsmede toegankelijk hoger onderwijs. Om het systeem rechtvaardig te maken moet de basisbeurs alleen uitgekeerd worden aan studenten die niet op voldoende financiële steun van hun ouders kunnen rekenen.

Voorrecht
Voorts mag de overheid een onderwijsklimaat nastreven dat hoge eisen stelt. Het onderwijs heeft baat bij studenten die zich bewust zijn van het voorrecht te mogen studeren aan dure onderwijsinstituten. Verhoog daarom het collegegeld en maak dat steeds lager naarmate er voortgang in de studie wordt gemaakt. Betaal bijvoorbeeld voor de eerste 60 studiepunten 3000 euro, de tweede 60 punten 2000 en in je afstudeerjaar 1500 euro. Op die manier wordt iemand zich al op jongere leeftijd bewust van het voorrecht om te studeren.

Stimulans
Ten tweede is er een financiële stimulans om tentamens te halen en colleges te volgen. Met deze maatregelen garandeert de inkomensafhankelijke studiefinanciering de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en zal een aankomend student studeren als belangrijkste investering zien.

Er kan ook geld bespaard worden als de OV-kaart verruild wordt voor een trajectkaart. Moet een student die in Amsterdam woont gratis naar Maastricht kunnen reizen? Deze afschaffing bespaart 150 euro, per maand, per student. Er moet een systeem komen waarin de student twee vrije reistrajecten mag kiezen, bijvoorbeeld het woon-studieverkeer en het traject naar de familie. Daarmee komt de overheid de student voldoende tegemoet.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie