OpinieZiekenhuiszorg

Alleen nog grote ziekenhuizen met superspecialisten? Alstublieft niet

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Kleinere ziekenhuizen opdoeken, is dat wel zo efficiënt? Het zal onvermijdelijk ten koste gaan van de (persoonlijke) zorg van vele patiënten, reageert Marjan Davidis, internist-hematoloog/oncoloog te Gorinchem.

Marjan Davidis

De zorg kan toe met veel minder ziekenhuizen, meent Ronald Bartels (Opinie, 27 maart). We zijn het eens dat een kaasschaafmethode niet eindeloos ingezet kan worden om op de zorg te bezuinigen. Maar om als oplossing dan maar 80 procent van de ziekenhuizen op te doeken, lijkt me onzinnig. In een ziekenhuis nieuwe stijl vinden alleen invasieve of zeer intensieve behandelingen plaats, stelt hij voor. De rest in veredelde verpleeghuizen, dagbehandelingen of thuis, begrijp ik. Nee, dat is geen kaasschaaf, maar een botte bijl….

Wat ontbreekt in deze gedachtegang is de grote groep patiënten die ik als internist in een perifeer ziekenhuis aantref. Die komen via de spoedeisende hulp binnen zonder diagnose, vaak met meerdere problemen, waarbij (soms intensief) onderzoek, behandeling en overleg met henzelf en naasten nodig zijn. Deze mensen zijn wèl ziek genoeg voor een ziekenhuis, maar erg blij dat ze in hun regio behandeld kunnen worden. Dat geldt zonder uitzondering voor de oudere, maar verrassend vaak ook voor de jongere patiënten.

Een kort lijntje met de huisarts

We overleggen ons suf in multidisciplinair verband (MDO) en verwijzen zo nodig door naar het academisch ziekenhuis. Met goede afspraken (ketenzorg) kunnen patiënten snel weer naar huis, een revalidatie- of andere vervolgplek. En dan zien we ze weer terug op de dagbehandeling en/of polikliniek, waarbij ze vaak dezelfde arts zien die de casus (en de mens) kent. Daarbij houden we het lijntje kort met de huisarts, die we goed kennen en makkelijk weten te vinden. Ziehier de voordelen van een ziekenhuis dicht bij huis.

In dat ziekenhuis is de internist een generalist met daarbij een aandachtsgebied. Dat geldt ook voor collega’s van andere specialismen. Het is de plaats waar diagnoses veelal gesteld worden. Ik waag te betwijfelen of een groot ziekenhuis met superspecialisten – maar een magere voorraad generalisten – echt zo efficiënt is als geschetst door collega Bartels. Zeker is wel dat de zorg daar niet zo persoonlijk kan zijn als we als artsen met z’n allen het liefst zouden leveren, of als patiënt zouden willen ontvangen. Vooral de patiënt met een (nog)onduidelijke diagnose of met multiproblematiek zal tussen wal en schip vallen.

Hoe moet het dan wel? Ten eerste accepteren dat er medisch meer kan qua diagnostiek en behandelingen, en dat kost dus meer geld. We moeten blijven innoveren en investeren in technologie, zodat de zorg efficiënter wordt. Nodig is goede ‘advanced care planning’ door huisartsen (die daar tijd voor krijgen), waardoor hoogbejaarden niet in het ziekenhuis terecht komen terwijl zij dat niet willen. En zorg voor voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden, ook thuis en in zorginstellingen, zodat patiënten goede nazorg krijgen.

Lees ook:

De zorg kan toe met veel minder ziekenhuizen

Door intensieve zorg te concentreren in slechts enkele ziekenhuizen en de rest van de zorg elders te organiseren, zijn de kosten te beperken. Het is tijd voor een structurele verandering in de zorg, vindt Ronald Bartels, afdelingshoofd neurochirurgie Radboudumc Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden