Column

Alle verhalen van Rio zijn nog ongeschreven

Dafne Schippers in de vertrekhal van Schiphol op weg naar Rio. Beeld anp
Dafne Schippers in de vertrekhal van Schiphol op weg naar Rio.Beeld anp

Hij is groot. Nee, gigantisch. De man voor me in het vliegtuig heeft de slaapstand van zijn stoel niet nodig. Met zijn gewicht duwt hij de zetel al zo ver naar achteren, dat hij languit ligt - en mij intussen bijna plet. Zou hij judoka zijn?

Het meisje in de stoel naast me giechelt telkens als de grote man beweegt. Want dan buigt zijn stoel nóg verder, gevaarlijk ver zelfs, in mijn richting. Kan zo'n leuning knappen? Zodat dat grote lijf zich op mij stort? Ik krijg het benauwd. De man rekt zich. Imposante schouders torenen boven de stoel uit. Blote schouders. Vette schouders, met uw welnemen. Is sumoworstelen een olympische sport?

Overvol vliegtuig
Welkom in het vliegtuig van Frankfurt naar Rio de Janeiro. Het overvolle vliegtuig, gevuld met sporters, coaches, trainers. Begeleiders, journalisten, toeristen. Opgewonden zat ik in de trein. Opgewonden zat ik op het vliegveld te wachten. Te loeren. Te raden. Die groep, gehuld in blauwe polo's, wat zullen dat zijn? Handballers? Roeiers? Kijk, trainingspakken met Tsjechië achterop. Zwemmers? Voetballers? Handboogschieters?

Het meisje naast me kijkt ook gebiologeerd naar de rollende schouderpartij voor ons. De stoel buigt weer vervaarlijk ver mijn kant op. Ik trek mijn neus en buik in, het meisje proest. Ze is Duits, maar Frans petite. Welke sport doet zij? Ik werp een blik op haar oor: geen bloemkool. Dus geen lichtgewicht judoka. Turnen dan misschien?

Wie is wie in Rio?
Tijdens de Olympische spelen kunt u hier zien wie er voor Nederland meedoen in Rio. Daarnaast is er te zien wie er elke dag in actie komt en is er een overzicht van de door Nederland behaalde medailles.

Vechters
Mongolië, staat er op de trainingspakken van de jongens met wie de reus voor mij luidkeels praat. Gedrongen jongens zijn het. Dit zijn zeker vechters. Worstelaars. Boksers misschien. De reus heeft het dekentje dat iedereen op zijn stoel vond inmiddels om de schouders getrokken. Het past net. Hij zakt onderuit - achteruit. Nu word ik echt gesandwicht.

Even later stijgt er zacht gesnurk op, voor me. Mijn buurvrouw blijft maar giechelen, dit keer om een tekenfilm. Ik droom weg. Elke dag een column vanuit Rio. Over wat ik maar tegenkom op de Olympische Spelen. Misschien wel over dit kleine Duitse meisje. Of over de reus voor me. Wie weet, zie ik ze in actie, ergens in een stadion.

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

Alles ligt open
Over Dafne, Elis, Ranomi en Eelco. Over Bauke, Marit, Frank en Churandy. Alle verhalen zijn nog ongeschreven. Alle uitkomsten zijn nog onbekend. Ik hou van dit moment. Alles ligt nog open.

Ruw landt het vliegtuig in de Braziliaanse nacht. Het meisje naast me glimlacht naar me. Wat ga je doen in Rio, vraag ik. Kijken, roept ze blij. Ik heb heel veel kaarten, voor van alles. Nee, ze doet niet eens aan sport. Voor me hijst de reus zich uit zijn stoel. Hij trekt een jas om zijn grote lijf. TV Crew, staat er op de rug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden