OpinieLandbouw
Alle landbouw biologisch, dat schept duidelijkheid voor iedereen
Nederland is zeer geschikt voor biologische landbouw. Er is een keurmerk, er is expertise. Waarom niet enkel nog biologische productie en enkel biologisch aanbod in de winkel? Zo weten boeren én consumenten waar ze aan toe zijn, bepleit Rudie Wijnen, eigenaar van een biologische winkel in Nijmegen.
Met het EU-plan van Frans Timmermans moet de Nederlandse landbouw in 2030 voor 25 procent biologisch zijn. Een opdracht die door de boeren(organisaties) argwanend wordt bekeken. Zelfs ook vanuit de biologische hoek. Waarom? Omdat zij vrezen, dat met een groter aanbod van biologische producten de afzetmarkt dan achterblijft en dat de verkoopprijzen voor de boer dan onder druk komen te staan.
Dat er in het verleden grote fouten gemaakt zijn in het landbouwbeleid is klip en klaar. Alles draaide om een zo hoog mogelijke productie. Als boer had je weinig keus: of je deed mee in de tredmolen van hoge investeringen, veel input en hoge productie, of je deed het radicaal anders. Biologisch dus.
Sinds de stikstofcrisis wordt de boer door overheid en media geframed als de grote vervuiler. Met als zogenaamde oplossing: boeren uitkopen. Minder boeren dus. Ondertussen krijgen nieuwe, positieve initiatieven zoals het ‘Groenboerenplan’ ontzettend weinig aandacht, en is er vanuit de overheid nog steeds geen heldere visie op het toekomstige landbouwbeleid.
Toekomst
Volgens mij moeten we naar een 100 procent biologische landbouw en een 100 procent biologische afzet toe, waarbij de klant dus geen keus heeft tussen goedkope, vervuilende producten en schone, biologisch. Biologisch wordt daardoor dus de norm. Vanwaar deze radicale oplossing?
Nederland is zeer geschikt voor biologische landbouw. De biologische sector heeft zich in de afgelopen 40 jaar ontwikkeld tot een volwassen branche. Een branche, die bestaansrecht heeft en die de basis kan zijn voor een gezonde, toekomstbestendige landbouw. Er is dus al veel expertise aanwezig.
En het is de enige branche met een onafhankelijk keurmerk, Skal. Een keurmerk met uitgebreide, maar heldere regels, dat door de overheid gecontroleerd wordt.
Gezonde producten
Volledig biologische productie is alleen dan verantwoord, als deze productie ook voor 100 procent afgezet kan worden. Laat de keus dus niet aan de klant, maar bied in de supermarkt alleen biologische producten aan. Wel zo eerlijk voor de boer die omschakelt naar biologisch, en die zodoende verzekerd is van afzet, alsook voor de klant, die duidelijkheid ervaart en gezonde producten voorgeschoteld krijgt.
En als de Nederlandse landbouw voor 100 procent biologisch wordt, zal de vraag naar boeren juist toenemen. En dan kunnen wij met z’n allen weer trots zijn op de boer.
Ik besef terdege dat dit plan simpel klinkt en er in de uitvoering nog vele hobbels te nemen zijn. Maar het verschaft duidelijkheid. En daar wachten de boerensector en de natuur al heel erg lang op.
Lees ook:
Biologisch boeren iets in opkomst, maar de norm is het nog lang niet
De biologische landbouw groeit licht, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar in Europa telt Nederland nog steeds amper mee als het op biologisch boeren aankomt.