Column

Alle demonstranten zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw

Op veilige afstand van de sinterklaasintochten en zo neutraal als een Zwitser, heb ik de veldslagen van dit multiculti-failliet nauwkeurig gevolgd: witte racistische hooligans tegen zwarte ridders van het vrije woord en hun blanke helpers.

Althans dat is het algemene beeld dat de kwaliteitspers ons sinds zaterdag opdist. Maar ja, onze kwaliteitspers is dan ook faliekant tegen Zwarte Piet (ZP) en vóór diversiteit. Behalve dan als het om diversiteit van meningen gaat. Goed, de vijand – blank, superboer, beschonken, discriminerend, beledigend en gearresteerd – is nu eindelijk zichtbaar en de goe­gemeente kan zijn geluk niet op: “Zie je wel!”. 

Mij verbaast het wel dat dit rechts-radicale schorriemorrie van een hooligangilde pas na zeven jaar treiteren, jennen en provoceren door extreem-links, uit zijn kroegen en kantines is gestapt. Toen er door radicaal-links tegen het pausbezoek werd gedemonstreerd, 33 jaar geleden, duurde het maar een paar uur voordat de hooligans van FC Utrecht in de straten van de Domstad op jacht gingen. 

Als jonge verslaggever met baard en lang haar moest ik toen rennen voor mijn leven. Als fervent aanhanger van de Kerstman ben ik de onpartijdigheid zelve. Ik vind ZP niet racistisch maar wel problematisch en gun hem de tijd om van gedaante te veranderen. Maar vanuit mijn neutrale VAR-hok, die videohulp, vol schermen, moet ik de gemaltraiteerde ZP-scheidsrechter een handje helpen. Waarom? Omdat het in deze oorlog de waarheid is die als eerste sneuvelt.

Maagdenkreten 

Punt 1. Er wordt gezegd dat het recht op demonstreren zaterdag als nooit tevoren is geschonden. Toe nou! Maar dit recht en het recht op vergadering zijn sinds de jaren tachtig en de Centrum Partij (Kedichem!) jaar in jaar uit door radicaal-rechts geschonden. Vorige maand nog probeerde de anti-islambeweging Pegida met 15 man voor een Utrechtse moskee te demonstreren. Die malloten werden door 150 moslimhooligans bekogeld en hun demonstratie door de burgemeester voortijdig afgelast. De politie verrichtte, anders dan zaterdag, nul komma nul arrestaties.

Nu vind ik demonstreren voor een moskee even dom, provocatief en ongewenst als extreem-linkse beroepsdemonstranten op een kinderfeest, salafisten langs de gaypride of lawaaimakers tijdens de Dodenherdenking. Allemaal verbieden, zegt mijn redelijke ik dan. Maar die rekkelijken en preciezen die nu hun maagdenkreten uitjodelen ­waren toen doodstil. Alle demonstranten zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

Punt 2. Er is een verschuiving gaande in de publieke opinie die de transformatie van ZP steeds meer zou steunen. Fake news. De peiling van De Hond van zondag laat zien dat de resultaten ‘identiek’ zijn als die van vorig jaar. De geënquêteerden die ZP dood wensen, komen niet verder dan 12 procent. De harde kern van pro-ZP bedraagt 59 procent en de redelijken die vinden dat je voor de gedaantewisseling de tijd moet nemen, staan nu op 26 procent. De wens is bij velen de vader van de gedachte en bij gebrek aan ruimte houdt u nog wat punten van mij tegoed.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden