null Beeld

ColumnIlyaz Nasrullah

Alexandra van Huffelen als staatssecretaris van digitalisering is een gemiste kans

Ilyaz Nasrullah

Wie de lijst van bewindspersonen in het kabinet-Rutte III naast die van het kabinet-Rutte IV legt, gaat bijna geloven dat Nederland door een stel genieën geregeerd wordt. Maar liefst tien personen maakten de overstap van het vorige naar het huidige kabinet en zijn schijnbaar zó deskundig dat zij hierbij een totaal ander dossier onder hun hoede konden nemen. Schijnbaar, want wie naar de opeenstapeling van crises in ons land kijkt, snapt dat deze kabinetsleden meer lijken op Lambik – het Suske en Wiske-personage met de hinderlijke neiging om in iedere situatie de leiding te willen nemen – dan op professor Barabas. Onder deze tien spant staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) de kroon door niet op één, maar op twee voor haar nieuwe dossiers te gaan zitten: koninkrijksrelaties en digitalisering.

Ik heb geen hoge verwachtingen van Van Huffelen op deze nieuwe post, want een blik op haar cv laat zien dat zij op beide onderwerpen relevante kennis en ervaring mist. Dat is opmerkelijk, omdat haar partij duidelijk de intentie had om vakmensen te benoemen op de D66-posten. Ze wist bijvoorbeeld de topwetenschapper Robbert Dijkgraaf te strikken als minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, en cultuurhistorica Gunay Uslu als staatssecretaris voor cultuur en media. Waarom heeft D66 op koninkrijksrelaties en digitalisering dan niet iemand benoemd met kennis van tenminste één van de twee dossiers?

Alleen de gevaren, niet de kansen

Het ontbreekt D66 niet aan prominente leden met verstand van digitale zaken. Ik verwachtte niet dat Marietje Schaake (oud-Europarlementariër en tegenwoordig International Policy Director van het Cyber Policy Center van Stanford) of Kees Verhoeven (oud-Kamerlid) trek hadden in een terugkeer naar de politiek, maar het verbaasde me dat de naam van Europarlementariër Samira Rafaela niet gevallen is. Rafaela is zo’n beetje de enige persoon die geloofwaardig is op de absurde combinatie van koninkrijksrelaties en digitalisering. Zij heeft niet alleen hart voor de Nederlandse Caraïben – zij was bijvoorbeeld de enige kandidaat die daar campagne heeft gevoerd tijdens de meest recente Europese Parlementsverkiezingen, maar houdt zich ook bezig op het snijvlak van digitale technologie en mensenrechten.

Een gemiste kans dus, wat met name op digitalisering problematisch is. Dat onderwerp is nooit eerder een op zichzelf staand dossier geweest in een Nederlands kabinet, dus er zal iets nieuws voor opgebouwd moeten worden. Daar heb je visie voor nodig, maar dat is onredelijk om te verwachten van iemand zonder relevante kennis of ervaring.

Dat liet de staatssecretaris op 4 januari zelf blijken toen zij in een kort gesprek op Radio 1 zei aan dat onderwerp te willen gaan werken ‘als een meer coördinerend bewindspersoon’. Maar als Van Huffelen gaat ‘coördineren’, wie gaat er dan richting geven? Dit is precies die Lambik-achtige neiging om, ook als hij het niet is, als leider gezien te willen worden.

In datzelfde gesprek viel ook op dat Van Huffelen alleen de gevaren en niet de kansen van digitalisering opsomde. Ik vrees dat Van Huffelens rol in de digitalisering inderdaad beperkt zal blijven tot het blussen van brandjes. Dat zou wel zonde zijn, want in haar positie kan zij ervoor zorgen dat de burger de vruchten plukt van de digitalisering. Ik hoop dat de staatssecretaris toch in staat blijkt hierin het verschil te maken.

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah schrijft om de week op de opiniepagina een column over digitalisering. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden