Ik deug

Alcohol bestellen voor uw zeventienjarige kind omdat het feest is, mag dat?

Beeld -

Op het randje of net eroverheen? In Tijd leggen we u wekelijks alledaagse en minder alledaagse dilemma’s voor.

De oudste wordt 20 en dus gaat het gezin naar de pizzeria, een echt goeie pizzeria waar ze ook lekkere drankjes serveren. Mooi uitziende cocktails met prosecco die naar de grappige naam Hugo luisteren. Of hij ook een Hugo mag, vraagt de zoon van 17. De ouders kijken elkaar aan. Natuurlijk weten ze dat het ‘NIX18’-beleid van de overheid door hun jongste niet altijd wordt nageleefd, om het maar even voorzichtig uit te drukken. Niet dat het ooit uit de hand gelopen is hoor, maar echt zicht op wat er gedronken wordt door de jongelui hebben ze niet. Ze weten uiteraard ook dat het niet mag, niet in een horecagelegenheid. Die kan zijn vergunning kwijtraken, als ze een minderjarige drank serveren.

Maar toch, nu is het feest. Zullen zij als ouders niet voor de gelegenheid een keer een oogje toeknijpen? Als de ober komt, bestelt de vader voor zichzelf en de jarige een Hugo, en een limonade voor de beteuterd kijkende jongste. “Krijg jij zo die Hugo van mij”, zegt de vader. De zoon glundert. 

Wat vindt u? Zijn die overheidsregels te streng? Doet uw minderjarige kind ook weleens mee met een rondje alcohol?

Vorige week was de kwestie: een kijkje in het huis van de buren nemen als u op hun poes past en de planten water geeft. Wat vond u?

Vertrouweling

Scharrelen heeft een negatieve connotatie en in het huis dat iemand je heeft toevertrouwd, mag dat niet. Je moet je als vertrouweling van de huisbezitters als goed huisvader of -moeder gedragen. Dat nieuwsgierigheid moeilijk is te bedwingen zal voor de huisbezitters, die hopelijk dezelfde wederdienst leveren vanzelfsprekend zijn. Beide partijen weten dus wel hoe het zit. Zij dienen ervoor te zorgen dat wat ze liever ongezien houden ongezien blijft. Dat de tijdelijke beheerders bederfelijk spul uit de koelkast halen, natte was uit de wasmachine halen, ramen sluiten en meer van dat soort dingen doen hoort bij de zorgplicht. Dat soort klusjes nalaten evenals daar als huisbezitter een punt van maken verstoort de sfeer op de buurt-bbq.
Dus: ken uw buren!

Eric P. de Roo, Tilburg

Geen gesnuffel!

Door het huis van de buren scharrelen? Nee, echt niet! Ik zou het zelf niet doen bij een anderen als ik zou merken dat een ander zo had lopen snuffelen in mijn huis, dan zou ik ze niet meer vragen. Kwestie van vertrouwen en integriteit.

Willy van Veen

Liever dode planten

Nee, ik doe dit absoluut niet hoewel ik best nieuwsgierig ben. Mocht het later in een gesprek eens over iets in het huis gaan, dan moet je gaan liegen. De buren verzorgden onze planten als wij weg waren, en mijn man deed op de bovenverdieping naderhand de lakmoesproef; een papiertje tussen deur en sponning; het was gevallen toen we thuiskwamen. Ik vraag ze nu niet meer, ik heb niks te verbergen, maar vind het een naar idee dat anderen in mijn huis rondneuzen. Dan maar een paar dode planten (of ik breng ze onder bij anderen).

Naam bij de redactie bekend

In goed vertrouwen

In het huis van de buren scharrelen is je nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen. De buren geven in goed vertrouwen de sleutel, en je zorgt alleen voor die dingen waar je een afspraak over hebt gemaakt.

Carolien van Engelenburg, Veenendaal

Mail uw reactie in maximaal 120 woorden met uw naam en woonplaats naar tijdreacties@trouw.nl (anoniem kan ook). Kijk ook op trouw.nl/ikdeug en geef uw mening. Heeft u zelf een moreel dilemma? Dat kan naar hetzelfde mailadres. Wij plaatsen uw kwestie – anoniem – in deze rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden