Lezersreacties

Al lezend sta ik in een lange traditie

null Beeld

Lezers vertellen over hun favoriete schrijver , van Tomas Ross en Lisa St. Aubin de Teran tot Hella Haasse.

Redactie Trouw

Grote levensvragen

Mijn favoriete auteurs zijn de gebroeders Grimm. Hoewel zij de sprookjes niet zelf hebben geschreven, maar weergeven zoals die aan hen zijn verteld, vind ik het een knap staaltje werk om 210 sprookjes en kinderlegenden te regisseren. De sprookjes van Grimm hebben vaak een lange geschiedenis. Dit vind ik boeiend, te weten dat ik al lezend in een lange traditie sta. Ik voel me dan verbonden met hen die voor mij leefden. Mensen die vorm hebben gegeven aan steeds weer opduikende grote levensvragen. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Sprookjes gaan op sublieme manier op deze vragen in. En zetten ons aan het denken. Ik ben de gebroeders Grimm dankbaar. Zij hebben een grote schat nagelaten.
Paulien Bakker Hoogeveen

Exotische achternaam

Mijn favoriete auteur Lisa St. Aubin de Teran groeide op in Londen en had al vroeg een voorliefde voor reizen en avontuur. In haar boeken beschrijft ze haar belevenissen op een fascinerende manier. Haar exotische achternaam heeft ze te danken aan haar eerste echtgenoot: een Venezolaanse grootgrondbezitter die haar meevoerde naar zijn suikerplantage. Na enkele jaren ontvluchtte zij hem en kwam terug in Europa. Haar lotgevallen brachten haar daarna op meerdere plaatsen in de wereld. Haar schrijfstijl is heel persoonlijk en ze weet boeiend te vertellen over de landschappen en het landelijk leven waarin zij door haar avontuurlijke leven in terechtkwam. Op latere leeftijd ging zij naar Mozambique waar ze zich inzette voor het welzijn van de arme bevolking. Ze vertelt nog mooier over andermans leven dan over zichzelf. Hoewel haar meeste werk wel autobiografisch is verdiept zij zich vooral in de levens van andere mensen.
Sieger Rodenhuis Leeuwarden

Geen dag zonder boek

Ik lees al vanaf mijn vroegste jeugd, aan Jane Eyre uit de boekenkast van mijn moeder was ik meteen verslingerd, gelezen en herlezen. Maar later kwamen de favorieten die mij een leven lang zouden vergezellen, zoals Couperus. Ik herlees ze nog steeds. Ook Hella Haasse, Bordewijk en de lijkt wel vergeten schrijver Ton van Reen die zo‘n bijzonder oeuvre op zijn naam heeft staan zoals de pareltjes Landverbeuren en Bevroren dromen. Jane Gardam, weer herdrukt is een van mijn grote favorieten geworden. Prachtig! Ook genoten van Tove Ditlevsen. Ach er zijn zoveel prachtige boeken langs mijn ogen gekomen. Zoveel levens, zoveel prachtige plekken op aarde. Van de jongere schrijvers wil ik Stefan Hertmans, Erwin Mortier, Jan Vantoortelboom en Jaap Robben noemen. Ook Griet Op De Beek graag gelezen. Nog steeds Simone de Beauvoir en ook Marguerite Yourcenars autobiografische werken. Geen dag zonder boek!
Fredy Schild Utrecht

Verzwegen waarheid

Als je van spanning en geschiedenis en verrassingen houdt dan is Tomas Ross de aangewezen schrijver. Onder de noemer thriller ontluikt zich behalve spanning een groot deel van een waargebeurde geschiedenis met vaak ontluikende waarheden die tot dan altijd onder het tapijt zijn geveegd. Zijn onderwerpen zijn heel divers van Mathilde Willink, Tweede Wereldoorlog, koningshuis, Indië tot Theo van Gogh, Pim Fortuyn et cetera. Het goede is dat je kennis van bekende personen uit de geschiedenis vanzelf met sprongen vooruitgaat. Maar misschien het belangrijkste is dat je na gaat denken over de verzwegen waarheid.
Ron Keet Roswinkel

Een hele wereld

Isaac Babel is mijn favoriete auteur, ik lees hem al sinds 1963. De verhalen in Rode Ruiterij lees en herlees ik altijd weer. De verhalen van meestal slechts enkele pagina’s lezen voor mij alsof het complete romans zijn. In één enkele zin opent zich een hele wereld. Zijn verhalen verwijzen voor mij ook naar de werken van Goya (De verschrikkingen van de oorlog).
Adri A C de Fluiter Zandvoort

Wilt u ook reageren op een artikel uit Tijdgeest? Reacties (max. 150 woorden) zijn welkom via tijdgeestreacties@trouw.nl. Graag naam en woonplaats vermelden.

Lees ook:

Schrijver Elke Geurts neemt afscheid van die Ene Lezer en dat blijkt een verrijkende ervaring

Toen Elke Geurts haar columns voor Trouw begon te schrijven, wilde ze heel graag iets van één lezer, haar ex-man. Inmiddels schrijft ze voor iedereen, maar soms schuurt het, en dan voelt ze zich een oplichter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden