Column

Ajax' Tunnel Club is een decadente vorm van clubliefde

Rob Schouten Beeld Maartje Geels

Wie op internet 'Ajax' met 'tunnel' kruist, krijgt eerst iets over de tunnelvisie bij die club (want die hebben ze, zoals iedereen op aarde, daar ook) en vervolgens een item over 'The Tunnel Club', een nieuw fenomeen in voetballand. 

Wie lid wordt van Ajax' Tunnel Club kan onder het genot van een drankje en een snack de spelers van dichtbij zien, terwijl ze bezig zijn met de voorbereiding voor de wedstrijd, de warming-up, het springen in de tunnel, het vriendschappelijke boksen, de toitoitoi-gebaartjes. 

En wie wil nou niet heerlijk dicht bij Matthijs de Ligt, Onana en trainer Ten Hag zijn?

Het is een nieuwe stap in het Big Brother-gebeuren, in 1948 door George Orwell nog omineus geprofeteerd, maar zeventig jaar later in brede kringen gepraktiseerd. De vergoddelijking van de mens. Jij kunt door het glas de Ajax-spelers zien maar zij jou niet. De praktijk doet denken aan politieverhoren maar ook aan sommige porno-aciviteiten. 

Alle zenuwtrekjes 

Het is een merkwaardige tendens richting de openbaarheid van alles. Aan de ene kant worden we opgeroepen om volgende week tegen de sleepwet te stemmen die onze privacy schaadt, en winden we ons op over camera's die in sauna's gehangen worden en waarmee we handbalsters in hun nakie kunnen zien, anderzijds willen we overal van dichtbij getuige van zijn.

De Tunnel Club is een decadente vorm van clubliefde; fans die niks beters te doen hebben, gaan naar het veld om daar met de handen in de zakken de trainingen te bekijken, maar de kapitaalkrachtigen onder hen kunnen nu ook alle zenuwtrekjes zien, hoe de spieren er bij staan, wat er in de oogjes fonkelt. 

Blik in de consistorie

Onvermijdelijk stel je je voor dat deze praktijk ook in andere sectoren van het bestaan gemeengoed wordt. Zo moeten we misschien eisen dat we de koninklijke familie zien terwijl ze zich preparen voor Prinsjesdag: ze zijn er immers voor ons, waarom dan zo geheimzinnig gedaan? Of mogen we misschien zien hoe Astrid Kersseboom of Marco Verhoef opgemaakt en gekleed worden alvorens ze nieuws en weer over ons komen uitstorten? Ook kan ik me voorstellen dat sommigen onder ons weleens een blik in de consistorie zouden willen werpen, waar de dominee zich op zijn preek voorbereidt. Wie weet wat daar allemaal te zien is. Of het overleg tussen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis, waarom mogen wij daar eigenlijk niet bij zijn? Het gaat toch over ons?

Een oud ambacht

Vroeger moest je als rechtgeaard voyeur in de bosjes postvatten om te zien hoe daar ergens een stelletje lag te vrijen. Het was als het ware een oud ambacht, met weer en wind. Gratis dat wel, maar je moest je moeite, ontbering en vernedering getroosten. Nu mag je tegen betaling op de eerste rang zitten om de zich onbespied gedragende mens in natura te zien, gewoon, zoals 'ie is. Wat een zegen! 

Weg met al die achterkamertjes waar vroeger ons lot door duistere krachten bedisseld werd. Laten we vanaf nu voortdurend alles zien en meemaken, zodat het echt van ons wordt. De ware, allesomvattende democratie. Ik kan niet wachten tot ze zo'n eenzijdig raam in mijn douche en slaapkamer komen aanbrengen. Ik denk aan tickets van een tientje.

Lees hier meer columns van Rob Schouten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden