Commentaar

Afspraken maken helpt de lokale democratie niet per se vooruit

Posters voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Beeld ANP

Het woord ‘samen’ komt maar liefst 45 keer voor in de tot nu toe in gemeenten afgesloten beleidsakkoorden. 

In iets minder dan de helft van de gemeenten is inmiddels een dergelijk akkoord gesloten, wat het niet onverantwoord maakt te spreken van een trend. Nederland doet het liefst zaken met elkaar en niet langer over jou, maar zonder jou.

Sinds deze eeuw begon staat het politieke leven vooral in het teken van polarisatie en het uitdagen van de zogenaamde bestuurselite, maar op lokaal bestuurlijk niveau heeft men er kennelijk tabak van. Terwijl het aantal bij uitstek politieke vragen dat op gemeenten afkomt sterk toeneemt – budgetten moeten worden verdeeld over ingewikkelde onderwerpen als jeugdzorg, langdurige zorg of arbeidsvoorzieningen – neemt de ­behoefte om daarover met iedereen afspraken te maken alleen maar toe. Niet alleen in de gemeenteraad, maar ook middels afspraken met burgers en organisaties die actief zijn in de gemeente.

Uiteraard valt er een sterke verdediging te maken voor de stelling dat dit alleen maar goed is. Waarom ­nodeloos zaken op de spits drijven als het er uiteindelijk om gaat goede voorzieningen te maken voor de burger?

Lef

Maar het is niet het hele verhaal. Het depolitiseren van grote politieke vragen werkt niet per definitie kwaliteitsbevorderend. Zoals politicoloog Hans Vollaard in deze krant stelde: ‘Het is mooi dat gemeenteraden zo de versplintering tegengaan, maar diezelfde raad moet het lef houden burgemeester en wethouders scherp aan de tand te voelen’. Als alles en iedereen verantwoordelijk is voor het afgesproken beleidsprogramma, zou de kritische distantie wel eens het slachtoffer kunnen worden.

Het expliciete doel van de dualiseringsoperatie in de gemeenten, begin deze eeuw, was nu juist de tegenmacht tegenover de uitvoerende macht van een college van burgemeester en wethouders te verstevigen. Zo zou de kwaliteit van het politieke debat op lokaal niveau worden bevorderd en daarmee de uiteindelijke kwaliteit van de besluitvorming.

De dualisering was meer dan alleen tekentafel-politicologie. De aan het idee ten grondslag liggende overwegingen gelden nog immer, zeker na de decentraliseringsoperatie van het vorige kabinet. De vraag of een euro naar de thuiszorg moet dan wel dat de jeugdzorg dringend om die investering vraagt, is bij uitstek politiek. De behoefte om raadsbrede beleidsakkoorden te sluiten is desondanks begrijpelijk. Raden bestaan veelal uit te kleine en te veel fracties. Dit is een middel om dat te ondervangen. Zolang het maar niet leidt tot koekoek eenzang. De functie van de politiek is uiteindelijk alle verschillende visies in een samenleving te verwoorden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Het lokale coalitieakkoord nieuwe stijl: iedereen mag meepraten

De tijden van dichtgetimmerde coalitieakkoorden en scherpe tegenstellingen tussen coalitie en oppositie zijn op lokaal niveau voorbij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden