De vraag van Monic

Afschaffen maar, die zomertijd en terug naar de wintertijd?

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Het enige voordeel van de zomertijd is wat mij betreft dat uur later opstaan, als eind oktober de wintertijd weer ingaat. En dat de avond dan langer duurt.

Maar dat weegt niet op tegen die twee weken die het mij eind maart kost om te wennen aan een uur eerder opstaan en te vroeg naar bed gaan. Slaaptekort dus.

CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik ijvert al jaren voor het afschaffen van dit halfjaarlijkse ritueel van het verschuiven van de tijd. Haar agrarische achtergrond speelt daarbij ongetwijfeld mee. Want koeien, varkens en ander vee passen niet zo makkelijk hun bioritme aan. Net zo min als jonge kinderen trouwens, weet iedereen die daar ervaring mee heeft. De rituele halfjaarlijkse verschuiving van de wijzers van de klok levert hun steeds een kleine jetlag op.

Veel airco

Ook zonder agrarische achtergrond zijn er grote vraagtekens te plaatsen bij het in stand houden van het systeem van zomertijd en wintertijd. Want het vergt veel aanpassing en het is maar de vraag wat het oplevert.

De oliecrisis gaf voorstanders van het invoeren van zomertijd eind jaren zeventig een stevig argument in handen. Het klonk simpel: als mensen in de zomer langer profiteren van het licht van de avondzon, hoeven ze minder gauw in huis de lampen aan te doen. Scheelt energie.

Hoe heerlijk eenvoudig en overzichtelijk was het leven toen, zo'n veertig jaar geleden. Helaas bleek dat in de Verenigde Staten dan ook tijdens dat extra avonduur veel airco gebruikt werd. Weg effect.

De Europese Commissie stelt het systeem van zomertijd en wintertijd nu weer ter discussie. Tegenstanders komen met bekende en veelgehoorde argumenten: de overgang naar de wintertijd levert steevast meer hartaanvallen op. Bij de wisseling van tijd zijn er meer verkeersongelukken, misschien doordat automobilisten door de verstoring van hun bioritme minder alert zijn. Ik kan me er persoonlijk alles bij voostellen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, gaf tegenstanders van het klokverzetten hoop door te beloven dat het systeem wordt afgeschaft. Uit een peiling onder EU-burgers zou blijken dat een meerderheid voor het vasthouden van steeds dezelfde tijd is. Ondanks dat deze steekproef maar onder een klein deel van de EU-burgers werd genomen, kwam wel meteen de vraag op, op welke tijd dan zou moeten overgegaan: de (oude) wintertijd, of de zomertijd?

Twee landen besloten al eerder de tijdwisseling af te schaffen. Rusland ging in 2014 definitief over op wintertijd, Turkije in 2016 op zomertijd.

Scandinavische landen willen liever de wintertijd aanhouden, omdat anders in het voorjaar de dag wel erg lang in duisternis is gehuld. Dat geldt ook voor Nederland. Daar zou het in december pas tegen tienen licht worden, als de zomertijd permanent zou zijn.

Van mij mag het systeem afgeschaft worden. Laten we teruggaan tot de oude tijd, de wintertijd. U denkt daar misschien ander over. Wilt u vasthouden aan wintertijd en zomertijd?

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

'Ik zie graag dat de kinderopvang het recht krijgt ongevaccineerde kinderen te weigeren'

Moet je vaccinatie van kinderen verplichten of kun je hun ouders beter met zachte dwang verleiden, vroeg chef opinie Monic Slingerland. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden