null Beeld

CommentaarAfghanistan

Afghanistan verdient rust. Die rust komt niet van buitenlandse militairen

Eindelijk is de kogel door de kerk: alle westerse troepen – Amerikanen en de rest van de Navo-militairen – zullen binnen een half jaar Afghanistan verlaten. Daarmee komt een einde aan een missie die bijna twintig jaar heeft geduurd en die, zo kunnen we nu wel stellen, mislukt is.

Dat was ook eigenlijk wat de Amerikaanse president Biden woensdag erkende, toen hij aankondigde dat de 2500 overgebleven Amerikaanse militairen op 11 september allemaal thuis moeten zijn. “We kunnen niet doorgaan met de cyclus waarbij we onze militaire aanwezigheid steeds uitbreiden of verlengen in de hoop dat we de ideale voorwaarden voor onze terugtrekking creëren”, zei hij. Die ideale voorwaarden gaan er niet komen, impliceerde hij. Want in Afghanistan is het een puinhoop en die zal niet verdwijnen door de westerse aanwezigheid. Integendeel.

Dat is na twintig jaar vechten, met duizenden doden aan de kant van de westerse interventiemacht en vele tienduizenden doden onder Afghanen, een ontluisterende conclusie. Heeft het dan allemaal geen zin gehad?

Een harde maar eerlijke conclusie is: weinig. De bemoeienis in Afghanistan begon eind 2001 in reactie op de aanslagen in de VS. Het brein achter die aanslagen, Al-Qaida-hoofd Osama bin Laden, kreeg immers onderdak van de Taliban in Afghanistan – een radicaal-islamitische groep die eind jaren negentig de macht had gegrepen in Kaboel en daar een schrikbewind voerde. De inval was bedoeld om dat regime omver te werpen en zo de veilige basis voor de internationale terroristen van Al-Qaida weg te nemen.

De handdoek in de ring

Dat lukte, in eerste instantie dan: de Taliban werden verdreven en er werd een (democratisch gelegitimeerd) marionettenregime in Kaboel neergezet. Maar vervolgens begon de oorlog pas echt, tegen de Taliban die als guerrillamacht niet te verslaan bleken. De regering manifesteerde zich vooral via corruptie.

Met het vertrek zonder voorwaarden gooit Biden de handdoek nu in de ring. Daarmee neemt hij een reëel risico op voor hem onprettige, Vietnam-achtige beelden, want als de buitenlanders weg zijn is er geen garantie dat de Taliban-strijders niet binnen de kortste keren opstomen naar Kaboel. Of weer ruimte zullen bieden aan internationale jihadisten.

Voor de Afghaanse bevolking is het uiteraard allemaal het ergst. Zij lijdt nu al decennia onder invallen en oorlog, en zij verdient rust. Maar dat buitenlandse militairen die rust in ieder geval niet kunnen brengen, moet langzamerhand duidelijk zijn. En een les voor leiders in al die westerse hoofdsteden die twintig jaar geleden hoopten dat ze gewapenderhand landen naar hun ideaal konden modelleren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden