null Beeld

CommentaarKlimaatmaatregelen

Actiegroepen worden leidend in klimaataanpak

Redactie Trouw

Het nieuwe kabinet bruist van de klimaatambities. Er is liefst 35 miljard euro te verdelen, de CO2-reductie wordt verder opgeschroefd, van 49 naar 60 procent in 2030 en zo’n beetje de halve ministersploeg bekommert zich tegenwoordig over de toekomst van de aarde. Milieudefensie, met het vonnis van de Shell-klimaatzaak in de achterzak, pakt het echter veel directer aan door nu 29 grote bedrijven aan te spreken.

Want als er een les getrokken mag worden uit het klimaatbeleid van de overheid, dan is het wel die van ‘eerst zien, dan geloven’. Dat beleid kenmerkt zich door stroperigheid, waarbij verantwoordelijkheden worden doorgeschoven, de frustraties bij bestuurders en burgers oplopen en er per saldo te weinig gebeurt. Nederland is nog lang niet de winnaar van de gouden plak van de olympische spelen voor het klimaat, waar Mark Rutte zo van droomt – het is eerder de vraag of het nieuwe kabinet in staat zal zijn Nederland daarvoor te classificeren.

Dertig bedrijven op de korrel

Waar de overheid tekortschiet, is het logisch dat anderen het initiatief naar zich toetrekken. Zoals Urgenda drie jaar geleden deed, in de Urgenda-klimaatzaak, ABP-Fossielvrij heeft gedaan met pensioenfonds ABP of, zoals nu Milieudefensie doet, door bijna dertig bedrijven op de korrel te nemen.

Die bedrijven moeten nu allemaal met een klimaatplan op de proppen komen. Gebeurt dat niet, dan wacht hen een rechtszaak, zoals de actiegroep eerder ook Shell met succes aanpakte. De oliegigant moet nu wereldwijd zijn CO2-aanpak in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

Of al deze bedrijven, waaronder ook financiële instellingen en pensioenfondsen, daadwerkelijk via de rechter gedwongen kunnen worden om hun activiteiten te vergroenen, is natuurlijk de vraag, maar kansloos is het niet. Publicitair is het in ieder geval een gevoelige klap – Milieudefensie plukt als enige de vruchten daarvan.

Bedrijven moeten actief naar hun CO2-voetafdruk kijken

Zelfs als deze aanpak bij de rechter schipbreuk zou leiden, dan is de aanpak van Milieudefensie nog interessant. Zij dwingt de bedrijven actief naar hun CO2-voetafdruk te kijken. Veel instellingen en bedrijven hebben daar nauwelijks een idee van. En is dat eenmaal in kaart gebracht, dan dringt zich meteen de vraag op: hoe kan het beter? Milieudefensie staat te trappelen om hen daarbij te helpen, heeft de actiegroep verzekerd.

Donald Pols, de directeur van Milieudefensie, schreef eerder in deze krant dat Nederland een wereldspeler is in klimaat, zoveel bedrijven zijn actief in de fossiele industrie of bio-industrie. Als het lukt deze bedrijven met juridische druk écht te vergroenen, is de klimaatwinst dus ongeëvenaard groot. Wie kan daar iets tegen hebben?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden