null Beeld

CommentaarIsraël

Absurde coalitie maakt Israël ook kwetsbaar

Het moest er dan toch eindelijk eens van komen: een Israëlische regering zonder Benjamin Netanyahu aan het hoofd. Twaalf jaar duurde het, maar met een tumultueuze parlementszitting kwam er zondag dan toch een einde aan zijn premierschap.

Of kunnen we beter zeggen: een voorlopig einde? Want de coalitie die een streep zette door de heerschappij van Netanyahu (die eigenlijk al sinds zijn eerste premierschap in de jaren negentig de Israëlische politiek domineert), maakt niet de indruk een lang leven beschoren te zijn. Het is een amalgaam van acht verschillende partijtjes, van links tot (vooral) rechts – met de uiterst rechtse kolonistenleider Naftali Bennett de eerste twee jaar aan het roer, gestut door nota bene een islamistisch Arabisch partijtje. Je verzint het niet, zo absurd is het eigenlijk. Over niets zijn deze mensen het eens, behalve over de noodzaak dat Netanyahu van het politieke toneel moest verdwijnen.

Een streven waar overigens veel voor te zeggen valt, want heel erg constructief is Netanyahu de afgelopen decennia niet geweest, Hij maakte de vredesonderhandelingen met de Palestijnen en de daarin nagestreefde tweestatenoplossing met een tactiek van voldongen feiten onmogelijk. En hij liet Israël bovendien een enorme ruk naar rechts maken, in de ‘populistische’ betekenis van het woord. Onder Netanyahu heeft Israël trekjes van een ‘illiberale democratie’ gekregen zoals we die inmiddels ook kennen uit het oosten van de Europese Unie, waar ngo's en de rechterlijke macht en media onder druk staan. Ook de corruptie die in dergelijke landen welig tiert, is het Israël van Netanyahu niet vreemd: de inmiddels ex-premier moet zelf voor de rechter verschijnen op verdenking van verschillende vormen van machtsmisbruik en mediamanipulatie.

Rechters hebben nu de handen vrij om Netanyahu's daden te beoordelen, want de instrumenten die hij als premier tot zijn beschikking had om de juridische procedures af te wenden of te traineren zijn hem grotendeels uit handen geslagen. Maar dat neemt niet weg dat het nog wel even zal duren voordat het recht zijn loop zal hebben - een tijdsbestek dat er misschien wel helemaal niet is als de anti-Netanyahu-coalitie binnen de kortste keren uit elkaar valt.

Als dat gebeurt, dan is Israël misschien nog wel verder van huis dan het al is. Want dan zal dus zijn gebleken dat het enige alternatief voor Netanyahu – dat er kwam na liefst vier verkiezingen in twee jaar tijd – óók niet werkbaar is. Dan dreigt nog meer en langere politieke stagnatie.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden