OpinieBrief van de hoofdredactie

Abel Herzberg inspireert tot pluriformiteit

null Beeld
Beeld
Cees van der Laan

Door de coronacrisis is alles anders en dat geldt ook voor de Abel Herzberglezing die zondag wordt uitgesproken door CDA-lijsttrekker en minister Hugo de Jonge. In plaats van 450 mensen in de zaal van de Amsterdamse Rode Hoed, onder wie veel lezers van Trouw, zijn het er deze keer maximaal vijftig. Andere belangstellenden kunnen via de livestreams van Trouw en de Rode Hoed zijn lezing volgen.

Inmiddels hebben veel mensen in het afgelopen half jaar ervaring opgedaan met het van huis uit online kijken naar lezingen, theatervoorstellingen, concerten, kerkdiensten en het meedoen aan vergaderingen. Ik ga er maar vanuit dat we evenveel of zelfs veel meer belangstellenden hebben die de lezing van Hugo de Jonge willen volgen.

Andere media hebben ook interesse getoond in zijn lezing, want De Jonge is vrijwel dagelijks in het nieuws vanwege de aanpak van Covid-19 of anders wel vanwege zijn lijsttrekkerschap van het CDA. Lezer Peter van Willenswaard uit Nederweert vond het juist om die reden onverstandig om Hugo de Jonge voor de prestigieuze Abel Herzberglezing uit te nodigen. “Het is geen goed idee dat een onafhankelijk en kritisch dagblad als Trouw in verkiezingstijd de leider van een politieke partij hiervoor vraagt. Het bericht kwam bovendien naar buiten op het moment dat diens verkiezing als politiek leider omstreden leek’’, zo stond in zijn reactie die op vrijdag 28 augustus in de krant stond.

Een goedmakertje van de krant

Toevallig liep ik diezelfde avond een CDA-wethouder uit het midden van het land tegen het lijf die deze brief ook had gelezen. Hij reageerde: “Nou, eerder een goedmakertje van de krant. Het werd wel tijd.” De berichtgeving van Trouw over het wel en wee van het CDA wordt vaak als te kritisch of te partijdig ervaren door christendemocraten. We zouden te veel ruimte bieden aan kritiek binnen de partij op de leiding en fractie.

Ik kan me daarbij wel iets voorstellen. In 2017, naar aanleiding van de H.J Schoo-lezing door Sybrand Buma, schoten de columnisten van deze krant uit de startblokken om zijn lezing te fileren, tot degenen aan toe die doorgaans over geloof en sport schrijven. Dat was buiten proportie. Aan de andere kant was er recent hier en daar kritiek dat we de drie kandidaat-lijsttrekkers, Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer, interviewden. Een beetje te veel CDA in de krant.

Startschot voor het lijsttrekkerschap

In de meer dan dertig jaar dat de Abel Herzberglezing gehouden wordt, heeft een keur aan politici op het podium van de Rode Hoed gestaan, van Hedy d’Ancona, Ed van Thijn, Job Cohen tot aan Piet Hein Donner en Ruud Lubbers. In 2017 en 2018 namen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en minister Sigrid Kaag de lezing voor hun rekening. Achteraf beschouwd vormde Kaags veelbesproken toespraak haar startschot om zich op te werpen voor het lijsttrekkerschap.

De Abel Herzberglezing staat op zichzelf en is uitgegroeid tot een instituut van pluriformiteit. Uitgenodigde referenten, die altijd een prominente plaats in de samenleving innemen, laten zich inspireren door zijn gedachtengoed om hun opvattingen over de samenleving uit te spreken. Daarmee is de onafhankelijkheid van de krant noch van de Rode Hoed in het geding.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden