Opinie Vuurwerkoverlast

Aanpak illegaal vuurwerk: ‘Bestrijd vuurwerkbommen met de Wapenwet’

Een verbod op consumentenvuurwerk biedt weinig soelaas, zegt Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht. Hij wil een effectieve aanpak van ‘vuurwerkbommen’.

Al vanaf begin oktober klinken er in ons dorp zware dreunen van illegaal knalvuurwerk met stoere namen als Cobra 6, Shark 3, Bigboy of Shell. Dit knalvuurwerk komt hoofdzakelijk uit Polen en is levensgevaarlijk. De overlast is groot: mensen schrikken wakker, dieren durven niet naar buiten en straatmeubilair wordt opgeblazen. Na vier jaar intensief en creatief bestrijden van de overlast ben ik het meer dan zat.

Daarom mijn oproep aan minister Grapperhaus: geef ons de middelen om effectief op te treden tegen illegaal vuurwerk. Zorg dat deze ‘bommen’ onder de Wapenwet vallen. Hierdoor lopen overtreders het risico op een serieuze straf en ontstaat de mogelijkheid tot preventief fouilleren. Dat werkt preventief en vergroot de pakkans.

Zes, zeven jaar geleden hoorde ik die zware knallen voor het eerst. Om de overlast in kaart te brengen en aan te pakken, hebben we in 2017 een vuurwerkdetectiesysteem geïnstalleerd. Alles boven de 160 decibel is zeker van illegale oorsprong. We zien in november en december een forse toename van juist die harde knallen: van ruim 300 in 2017 naar bijna 800 in 2018 en we gaan er in 2019 ruim overheen.

Mijn inwoners noemden het een oorlogsgebied

Daarnaast zag ik bij deze jaarwisseling met eigen ogen waarmee onze hulpverleners worden belaagd. Ik was op pad met onze handhavers en had de twijfelachtige eer vooraan te lopen, toen een bal van 10 centimeter in doorsnee naar ons toe gegooid werd en ontplofte. Mijn inwoners noemden het een oorlogsgebied. Ze hebben gelijk.

Handhaven van het verbod op dit illegaal knalvuurwerk dus, dat lijkt me duidelijk. En niet zoals nu met het betrappen op heterdaad. Illegaal vuurwerk hoort thuis in de Wapenwet. Met alle bevoegdheden om te handhaven die daarbij horen.

In 2017 deed de politiebond ACP dit voorstel al. En terecht, want hulpverleners worden zelden met legaal vuurwerk bestookt. Een Kamermeerderheid liet het onderzoeken, waarna de minister constateerde dat de huidige wetgeving volstaat. Misschien was dat zo in 2017, maar zeker niet meer in 2020.

De praktijk is nu dat kinderen van een jaar of twaalf met astronautjes gepakt worden en naar Halt gestuurd worden, terwijl de echte overlastgevers ermee wegkomen. En als je ze al pakt, is de boete 400 euro. Dat is te overzien, als je het deelt met je vrienden.

Automatisch fouilleren, in beslag nemen, echt straffen

Eerder al heb ik met het OM geprobeerd om preventief te fouilleren op illegaal vuurwerk. Helaas biedt de wet die mogelijkheid nu niet. Als we geweld tegen onze hulpverleners terug willen dringen, moeten we beginnen met het illegale vuurwerk van de straat halen. Een knal horen is automatisch fouilleren, in beslag nemen, echt straffen en de distributieketen oprollen. Dan kunnen we veel ellende voorkomen.

En een totaalverbod op consumentenvuurwerk? Dat is een uitstekend idee voor het milieu en om ongelukken te voorkomen. Maar vuurwerk is nu al 365 dagen per jaar verboden. We gedogen het een paar uur per jaar. Een totaalverbod op consumentenvuurwerk zal het illegale vuurwerk niet stoppen, als we niets doen aan de wijze waarop we kunnen handhaven en straffen.

Tijdens het uitdelen van vuurwerkbrillen op scholen merkte ik dat het geen uitzondering is dat kinderen van acht, negen jaar al een Cobra 6 afgestoken hebben. Ze vinden het nog volstrekt normaal ook. Zo makkelijk is het dus al te krijgen. Dát moet veranderen.

Minister, dit vuurwerk is net zo gevaarlijk als een wapen. Het wordt zelfs gebruikt als een wapen. Behandel het ook als een wapen!

Lees ook:

Roep om vuurwerkverbod zwelt aan, ook binnen de VVD

Steeds meer mensen zijn voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Ook steeds meer prominente VVD’ers pleiten voor een vuurwerkverbod. 

Meer vuurwerkgewonden rond Oud en Nieuw dan vorig jaar

Op 31 december en 1 januari zijn in totaal 385 vuurwerkslachtoffers naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gegaan.

Een vuurwerkverbod is zeker een serieus debat waard

In wat voor een land leven we als de minister van justitie van dat land zegt te vrezen voor een ‘wildwest-jaarwisseling’ en mensen oproept tot bezinning. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden