Het antwoordMonic Slingerland

‘Aan wie jongens zich moeten spiegelen? Aan de meiden om hen heen’

Welke moderne man kan een rolvoorbeeld zijn voor jongens? ‘Zet meer mannen voor de klas, dat helpt.’

Monic Slingerland

Bekerfinale

Als jongens zich moeten spiegelen aan voetballers in de bekerfinale, aan boeren die de vlag omgekeerd ophangen of aan allerlei uitingsvormen van prestatie, waar moeten ze dan in zichzelf aan voorbijgaan? Laten we omstandigheden creëren waar jongens kunnen vertellen over zichzelf en kunnen leren zichzelf te zijn. Laten we vaders leren dat gevoelens van schuld en schaamte onderdeel zijn van ons menselijk bestaan, dat samenzijn met hun zonen belangrijker is dan competitie en dat het opvoeden van hun kinderen niet een antwoord is op hun eigen jeugd. Mannen, er is nog een boel te doen.

Wim Wolters Nijmegen

Meiden

Niet lang geleden waren mannen de inspiratiebron voor vrouwen. Wat moet je als jongen, met slimme, hardwerkende meiden om je heen, die ook nog assertief zijn? Laat hen de inspiratiebron zijn voor jongens om ook ambitieus te worden.

Dick Speijers Nuenen

Innerlijk

Mannelijke en vrouwelijke rolmodellen zijn niet meer van deze tijd. Wellicht is het nuttig voor jongens om te zien hoe moderne vrouwen en mannen, onder wie ouders, meegaan in de trend om niet te kijken naar uiterlijke geslachtskenmerken maar naar het innerlijk. Daarnaast zal het onderwijs meer maatwerk moeten leveren. Voer het vak Levenskunst in, waar wordt geleerd dat een mens met respect voor Moeder Aarde, dieren en mensenrechten, het beste rolmodel is voor iedereen.

Monique Engelbertink Enschede

Rolmodellen

Mijn kleinzoon (15) houdt er, wonderlijk maar waar, twee heftig botsende rolmodellen op na: Andrew Tate en ondergetekende, zijn opa. Ik doe mijn uiterste best om in de race te blijven en vooral bij mezelf.

Guus Koelman Rotterdam

Leraar

Maak het basisonderwijs aantrekkelijker voor mannelijke leraren. Leerlingen spiegelen zich aan docenten. Dat er steeds meer juffen zijn, hoeft geen probleem te zijn als deze emancipatie ook ten goede komt van de jongens. Nu haken ze af, met het overschot aan juffen blijven de stereotypen. Ook ouders spelen een rol. Regelmatig ervaar ik dat de vaders het basisonderwijs minder belangrijk vinden. Tijdens een oudergesprek zit meestal de moeder voor je neus, de vader heeft het ‘te druk’.

Thomas Hendriks, leraar Amsterdam

Jongenswerk

In mijn scriptie (1986) voor de voortgezette sociale opleiding pleitte ik al voor jongenswerk. Jongens moeten nu voldoen aan het beeld van stervoetballers of popsterren, die ze nooit zullen worden. Of ze hebben zorgzame mannen als voorbeeld die ook geen vaste plek in de samenleving hebben. Probeer als jongen rond de zeventien maar eens een plek te krijgen in de samenleving, omringd door slimme meiden die weten wat ze willen. Het boek Dat maak ik zelf wel uit!? van Lauk Woltring is nog altijd actueel. Grotendeels opgevoed door vrouwen moeten zij opgroeien tot man. Maar welke man dan?

Jan Hopman Breda

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden