Opinie

Aan kant-en-klaarbaby’s kleven voorlopig veel te hoge kosten

null Beeld EPA
Beeld EPA

Verschillende media lijken ons te vertellen dat de designerbaby nu om de hoek ligt te wachten. Maar nee, de tijd dat mooie baby’s kant-en-klaar uit het laboratorium komen, staat niet voor de deur.

Als moleculair epidemioloog en voorstander van vernieuwing, en vooral verbetering, in de zorg, screen ik belangstellend de media op reacties met betrekking tot het recent gepubliceerde wetenschapsartikel van Chinese onderzoekers laten zien dat ze succesvol apen hebben gekloneerd. Natuurlijk heeft het veel stof doen opwaaien en gesprekken over het kind-op-maat nieuw leven ingeblazen.

Om een integere maatschappelijke discussie te kunnen voeren, is het erg belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van de reële situatie op dit ­gebied. De eerlijke onderzoeker zal kunnen vertellen dat het heel vaak misgaat.

Zo ook in het laboratorium van de Chinese wetenschappers. In hun publicatie over de gekloneerde apen is te ­lezen dat ze maar liefst 127 eicellen hebben gebruikt waarvan er 79 zijn geïmplanteerd in 21 apen. Hieruit ontstonden slechts vier echte zwangerschappen, en alleen onze twee vrienden, Zhong Zhong en Hua Hua, zijn ogenschijnlijk gezond geboren. Een ­ander belangrijk gegeven is dat de klonering alleen lukte met gebruik van ­cellen van foetussen. Met cellen van volwassen apen was het onmogelijk, zelfs na 300 pogingen, levensvatbare aapjes te maken.

De Chinese wetenschappers hebben nog geprobeerd de eicellen te voorzien van specifieke factoren die de ontwikkeling van de gekloneerde foetussen verbeterde, maar tevergeefs. De enorme kosten die het hele proces met zich meebrengt, moge duidelijk zijn, zeker als we dit naast het minieme slagingspercentage leggen.

Gezond ouder worden

Daar komt bij dat ik het tot nu toe alleen nog maar heb gehad over korte-termijneffecten: wel of geen gezonde baby. Maar ook op lange termijn zijn er nog gevolgen te verwachten. Uit ­wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat gezond ouder worden voor een groot deel wordt bepaald door een gezonde ontwikkeling: wat gebeurt er en waaraan worden we blootgesteld tijdens onze ontwikkeling in de baarmoeder. Lange-termijneffecten van vergaande experimenten met eicellen en foetussen zoals kloneren, of bijvoorbeeld genetische manipulatie, is op dit moment absoluut nog niet te overzien. Om daarachter te komen moeten er nog heel veel proefdieren worden gemaakt. En uiteindelijk ook proefmensen.

We moeten ons dus goed realiseren dat we zowel laboratoriumbaby’s als hun nageslacht, mocht het zover ­komen, blootstellen aan enorme lichamelijke en psychische risico’s. En dit kan ook een psychische belasting voor de ouders met zich mee brengen. Zijn we bereid mensen op te offeren voor het optimaliseren van de techniek, en hoeveel dan? Het gaat om mensenlevens, om de toekomst van de mensheid.

Eerlijk formuleren

Samenvattend kunnen we concluderen dat de resultaten van het Chinese onderzoek laten zien dat de kosten en de baten van genetische manipulatie van embryo’s absoluut niet tegen elkaar ­opwegen, en dat dit op korte termijn geen ­additionele waarde heeft. Niet voor ­volwassenen met een exclusieve kinderwens en niet voor de gezondheidszorg.

Laten we hier, voordat het te laat is voor ­onze kinderen, met elkaar over spreken. Laten we eens eerlijk formuleren wat we nu onder verbetering van de ­gezondheidszorg verstaan, en wat de toekomstige samenleving is die we met elkaar voor ogen hebben. Zelf wil ik ­liever niet terug naar Orwells 1984.

Yolande Ramos is universitair docent moleculaire epidemiologie in het LUMC

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden