null Beeld

Lezersreacties

A.I. gevaarlijk? Uitvinders bleven ook aan de kernbom werken

Redactie Trouw

Niet echt gevaarlijk

Ilyaz Nasrullah schrijft dat AI-onderzoekers die denken dat AI een kans heeft om de mensheid uit te roeien teveel Terminator films hebben gezien (Opinie, 30 maart). Want, zo zegt hij, als ze dit écht geloven, waarom zouden ze er anders aan werken? Het zou niet de eerste keer zijn. Toen Oppenheimer en kornuiten werkten aan de atoombom, bestonden er reële zorgen dat een nucleaire explosie de atmosfeer van de hele aarde zou laten ontbranden. Tóch bleven ze er aan werken. Maar ze lieten wel uitzoeken of die kans echt bestond vóórdat ze de eerste atoombom tot ontploffing brachten. Nu de AI-onderzoekers weer.

Marius Koelink Utrecht

Kopen in het Engels

Bij het artikel over winkels in Arnhem (Trouw, 29 maart) staat de uitspraak dat die binnenstad moet veranderen van ‘een place to buy’ in een ‘place to meet’. Wat is er tegen om in plaats daarvan te spreken over veranderen van ‘een plaats om te kopen’ in een ‘plaats om te ontmoeten’?

Dirk Oostelaar Meteren

Ministers in het verpleeghuis

Het kabinet wil geen extra verpleeghuisplaatsen meer dan de huidige 130.000. ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, heeft echter geen vertrouwen in het overheidsbeleid dat de nadruk wil leggen op zorg thuis. Mooi verhaal van het kabinet, maar praktisch niet echt uitvoerbaar. Het ‘vrijwilligersleger’ is zelf al bejaard en moet ook al vrijwilligerswerk doen in de kinderopvang, scholen en bibliotheken. Bovendien leveren ze al veel diensten in de zorg. Beter lijkt me dat de CEO’s, ministers, hoogleraren etc. zelf een dagdeel per week vrijwilliger worden in verpleeghuizen, zie het als een maatschappelijke stage. Gewoon inplannen: op maandag de hoogleraren, dinsdag de CEO, woensdag de ministers, etc. Gaat het héél anders worden in de verpleeghuizen met véél meer begrip van hogerhand.

Christine Merjenburgh Emmeloord

Geen verspillend leven

Als 75 plussers hebben we ons aangemeld als sympathisant van de organisatie Grootouders voor het Klimaat. Aanvankelijk met enige aarzeling, want we hebben een belangrijk deel van ons leven niet erg klimaatbewust geleefd. Maar beter laat dan nooit. Vele leeftijdgenoten hebben een beperkte levensverwachting. Dat moet geen reden zijn voor gedachten als “wij kunnen er toch niets meer aan doen en het zal onze tijd wel duren”. Hopelijk leidt het niet tot het nog maximaal van een verspillend leven te willen genieten, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk nog van de wereld te willen zien. Het gaat erom wat waarde heeft in het leven, wat een sober levende Jan Tinbergen 50 jaar geleden al schreef in het boek Een leefbare aarde. Een levensbeschouwing die onder druk is komen te staan door de afnemende betekenis van religie en humanisme.

Piet Allaart Middelburg

Geen pyramide meer

Ton Crijnen reageert als door een wesp gestoken. Ik dacht eigenlijk, dat mensen met het klimmen der jaren milder worden. Over Bijlo’s column: als zij het over de afschaffing van het stemrecht voor 75+ heeft, citeert zij de briefschrijver slechts. Het gaat niet om de idee fixe, maar om het idee als bijdrage in de discussie. Want hoe je het wendt of keert: de bevolkingspyramide ziet er steeds minder uit als een pyramide. Bij de ‘klassieke’ pyramide zijn de jongeren automatisch oververtegenwoordigd en dit weerspiegelt evenzo automatisch de evenwichtigheid(!) bij de vele besluiten die een werking op langere termijn hebben. In plaats van een knalharde stemrechtsgrens moet het bijvoorbeeld gaan over gewichten van stemmen naar leeftijdscategorie. Maar hoe dan ook: de knuppel is nu in het hoenderhok gegooid en verdient het, opgepakt te worden.

Rob Maris Kreuzau

Verwende regio’s

Als het gaat over de welvaartskloof in Nederland (Trouw, 28 maart) wordt er geschreven over sterke en zwakke regio’s. Gezien het ontstaan hiervan, door de overheid werd meer geïnvesteerd in regio’s die het economisch beter deden, is dit taalgebruik onterecht. Het creëert een vals discours. Duidelijker is om te spreken van verwende of voorgetrokken regio’s versus verwaarloosde of tekortgedane.

Astrid Klepper Groningen

Twee gekwetste volkeren

Stevo Akkerman vat op beheerste wijze de onderliggende oorzaak van de onrust in Israël samen (Trouw, 29 maart). Die is terug te voeren tot het ontstaan van de staat Israël waarin het Westen, de VN en met name Engeland een verantwoordelijke rol speelden. In de uitermate complexe situatie van nu zie ik twee tot in de ziel gekwetste semitische volkeren die elkaar naar het leven staan. De hoop op vrede is mij ingegeven door het beroemde en ontroerende beeld van de twee vaders die elkaar omarmden in hun gezamenlijke verdriet over hun zonen die tegenover elkaar gesneuveld waren in dezelfde strijd om een rechtvaardig en vredig bestaan. Het ervaren en erkennen van elkaars verdriet is een zwaar en teder begin van iets dat een ieder gegund is: het samenleven niet tegenover maar naast elkaar.

Daniël Mok Amsterdam

Kolencentrales open

Laat de drie kolencentrales open blijven totdat we kerncentrales hebben. Het is van de zotte om deze centrales te sluiten! Dat is een enorm kapitaal verlies. Terwille van het milieu en klimaatbeleid gooien we anders miljoenen weg!

Ruud Kraan Aalsmeer

Privéjets

Het kabinet is er voor iedereen, maar voor de een iets meer dan de ander, getuige de brief van minister Harbers aan de Tweede Kamer, waarin hij schrijft, dat een verbod op vluchten met privéjets “sterk ingrijpt op het privéleven van burgers.”

Johannes Willem Nieuwenhuis Grijpskerk

Uitbreiding varkensstal

Een varkenshouder uit Heukelom (Trouw, 25 maart), die zijn stal mag uitbreiden van 7500 naar 18000 varkens, maakt toch gewoon een lange neus naar, de bewoners van Heukelom, naar de gemeente Oisterwijk en, via de uitgekochte piekbelaster, naar de regering met haar stikstof­beleid en zo naar milieuorganisaties en alle Nederlanders en niet te vergeten naar alle varkens die hij gaat huizen. Het maakt me ontzettend kwaad dat het financieel belang van een enkeling gaat boven het welzijn en belang van velen. En de gemeente Oisterwijk laat dit gebeuren.

Wieneke van Putten Puttershoek

Van alle tijden

Fantastisch juist dat ons dierbare dagblad zoveel aandacht schenkt aan de lhbti+-gemeenschap. Kunnen zijn wie je bent is cruciaal voor ieder mens en dus zeer relevant. Trans­gender personen zijn van alle tijden. Pas vrij recent is er aandacht voor. Waar maken lezers zich druk om?

Rina Harsmolle Hardenberg

Goedkoop ontbijt

Wat is er mis met een dubbele bruine boterham met pindakaas en een kopje thee? Kosten: 25 cent. Kom op ouders. Neem even de tijd om ‘s ochtends samen met je kinderen aan tafel te ontbijten.

Mayke Blanksma Enschede

De wolf en het lam

Het schaap ligt in een onnatuurlijke houding, de kop achterover gestrekt, op de linkerzijde. De buik is opengereten en de verscheurde baarmoeder laat haar, nu wreed ‘geboren’ vruchten zien. Zomaar weer een weergave van een ‘idyllisch’ plaatje uit een schapenweide in dit dichtbevolkte land. Sinds de introductie van de wolf worden de moordpartijen talrijker en heftiger. Normaal in de natuur, zeggen de sympathisanten van de wolf goedbedoeld. Het begrip dierenwelzijn gaat echter volkomen voorbij aan deze wolvenliefhebbers. Dit geldt niet alleen voor de prooi maar ook voor de onvolprezen top-predator: de wolf.

Immers deze wolf wordt dol van de drukte in dit land. Verkeer over land, lucht en water, miljoenen huizen en duizenden aangeharkte weiden en akkers. Met ertussen een klein areaal aan ruim honderd Natura 2000-gebieden. De frustratie blijkt uit het niet natuur­lijke gedrag om tientallen schapen dood te maken zonder consumptie. Pure moordlust uit frustratie en onmacht. Kortom: hondsdol.

De wolf laat zich niet sturen. De enige factor die zijn aantal doet beperken, is gebrek aan prooi met als gevolg de hongerdood. Dat komt hier niet voor, dus zal het aantal wolven binnen een decennium naar de 1500 dieren groeien. En volgen nieuwe prooien: pony’s, kalveren, alpaca’s, konijnen en pluimvee.

Arend Beekhuis Dodewaard

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden