De vraag van Monic

890 jagers erbij, is dat erg? 

Monic Slingerland Beeld Trouw
Monic SlingerlandBeeld Trouw

In mijn koelkast ligt een ganzenworst naast een rundersaucijs. Ze hebben me aan het denken gezet. De gans is gedood door een jager, de koe in het abattoir. Via die verschillende wegen zijn ze op dezelfde bestemming gekomen. Maakt het uit hoe ze aan hun einde zijn gekomen?

Monic Slingerland

Een verschil tussen gans en koe is dat het leven van de koe geheel ten dienste staat van de mens. De gans is vrij. De gans is wild. Koeien mogen het hele jaar door gedood worden, ganzen niet. Daar gelden allerlei regels voor, nog eens afhankelijk van de soort. En de hoeveelheid ganzen die geschoten mag worden, wordt ook bepaald door de schade die deze vrije vogels aanrichten. Boeren hebben last van ganzen en zwanen, als er te veel van zijn op de akkers en de weilanden.

De jacht is een beladen onderwerp. Tegenstanders schetsen een beeld van bloedbeluste kerels die dieren zomaar uit het leven schieten, voor de lol. Jagers daarentegen verklaren dat zij weliswaar ‘de rol van het roofdier hebben overgenomen’, maar met een goed doel: door de jacht werken ze mee aan het beheer van een gebied, en voorkomen ze dat er van een bepaalde soort te veel dieren zijn, waardoor een evenwicht verstoord raakt. Verder is wild lekker.

Evenwicht

Deze week hebben 890 jagers in spe hun praktijkexamen gedaan. Niet allemaal oudere heren: de helft is onder de 36 jaar. Om een vergunning te krijgen moeten ze laten zien dat ze trefzeker kunnen schieten, zodat fazant, haas en gans niet gewond raken en onnodig moeten lijden. Tijdens het theorie-­examen leren ze wanneer ze op welk wild mogen jagen en wanneer niet.

Freek Wiechers, lezer en jager uit Dwingeloo, legde op de opiniepagina van Trouw uit dat de jacht volgens hem natuurvriendelijk is, want bijdraagt aan evenwicht tussen de soorten. En dat is nodig, juist omdat roofdieren ontbreken.

Jagers bij mij in de buurt schieten vooral klein wild als hazen en ganzen. Zwanen zijn een beschermde diersoort, maar wanneer ze veel overlast veroorzaken mogen ze toch geschoten worden. Jagers klagen over de onmogelijke regels hierbij, tegenstanders van de jacht klagen over de vreselijke martelingen die zwanen ondergaan doordat ze ondeskundig gedood worden. Wegjagen door met een theedoek te zwaaien en te krijsen werkt beter, zei dierenarts Saskia van Rooij (‘de schrik van de zwanenjagers’) in NRC (2 juli 2018). Ik zie het de boeren bij mij in de buurt nog niet doen, eerlijk gezegd.

Verkeersveiligheid

Het doden van dieren om evenwicht te bereiken gebeurde ook in de Oostvaardersplassen. De consternatie daarover verbaasde me nogal. Want op de Veluwe worden jaar in jaar uit duizenden edelherten en zwijnen geschoten, voor de verkeersveiligheid en om overbevolking van het gebied te voorkomen. Vorig jaar 3500 zwijnen en 1500 herten. Daar is minder gedoe over dan over de kleine 2000 edelherten die in de Oostvaardersplassen zijn afgeschoten. Een stukje van een van die herten ligt trouwens ook in mijn koelkast.

Deze week kwamen beelden naar buiten van de megavarkensstal in Boxtel, waar actievoerders protesteren tegen de manier waarop deze dieren in leven worden gehouden.

Dan zijn zwijnen op de Veluwe beter af, denk ik dan. Verontwaardiging over de jacht, maar wel vlees van de slager betrekken, dat lijkt me een vorm van selectieve verontwaardiging.

Hoe denkt u over de jacht?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Vraag van Monic

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden