null Beeld

Lezersreacties

75-plussers het kiesrecht afnemen? Velen zijn een voorbeeld voor toekomstige generaties

Redactie Trouw

Kiesrecht afnemen

Kennelijk zijn we weer in dezelfde discussie beland als ruim honderd jaar geleden, toen het actieve en passieve vrouwenkiesrecht werd betwist, maar toch werd ingevoerd. Nu betreft het 75-plussers, die net als de vrouwen van destijds dijken van ervaring en inzet en betrokkenheid voor onze samenleving laten zien. Ik hoop, dat mocht het stemrecht van 75-plussers worden afgenomen, Ton Crijnen (Opinie, 29 maart) en anderen toch hun bijdrage aan de maatschappij willen blijven leveren. Wat een voorbeeld zijn zij voor de generaties na hen!

Corinne den Blaauwen-Jansen, Arnhem

Kiesrecht afnemen (2)

Prima idee van Ephimenco/Esther Bijlo: “Stemrecht afpakken!” (van 75-plussers). Want dat gaat voor die groep een leuk bedrag aan belastingvermindering opleveren. Immers: No taxation without representation. En och, die forse dip in de staatskas: die is toch afzienbaar...

Gerrit Terpstra, Vorden

Woedend op KLM

Ik werd echt woedend toen ik hoorde dat KLM de staat voor de rechter daagt omdat ze minder moeten gaan vliegen. En dan ook nog geld eisen? De KLM is met miljoenen gemeenschapsgeld overeind gehouden in de coronatijd. Zijn ze dat vergeten? Dit kan echt niet.

Jannie van de Luijtgaarden, ­Zoetermeer

Was ’t maar altijd wintertijd

Marijke Hueber zou willen dat het altijd zomertijd is (Lezersreacties, 28 maart). Haar argumenten zijn echter wetenschappelijk onjuist en praktisch heel problematisch. Zo wordt er bij een permanente zomertijd vanwege koudere ochtenden meer energie verbruikt. Het ergste vind ik echter het merkwaardige idee: in de zomer lekker vroeg naar bed en dan fris opstaan. De praktijk is voor de meerderheid van de bevolking precies andersom: door het ­langere licht wordt er later naar bed gegaan en onvoldoende uitgerust opgestaan. Dat is heel slecht voor kinderen en pubers. Kortom: was het maar altijd wintertijd! Dat is ook dichter bij de natuur.

Mieke Lensink, Elst

Legitimeren is ziekte

Het artikel van Rachel Heijne over verplichte legitimatie in de kringloopwinkels is mij uit het hart ge­grepen (Opinie, 28 maart). Sinds de jaren negentig is de eis van identificatie en legitimatie steeds verder opgerukt. Nu (bijna) ook al in de kringloopwinkels. Het moet niet gekker worden. Legitimeren en identificeren is de ziekte van onze maatschappij: ik word als burger bij voorbaat gewantrouwd. Totdat het tegendeel blijkt. Laat mij dan a.u.b. maar een keer bedrogen worden. Liever dan deze ontsporing van de rechtsstaat.

Sierk Meijer, Zutphen

Migratie voorkomen

EU wil Tunesië helpen in de hoop dat er minder migranten naar Europa komen (Trouw, 28 maart). Dit is dweilen met de kraan open. Je zult heel Afrika moeten overtuigen om migratie te voorkomen. Zorg voor ­afspraken voor geboortebeperking, betere waterhuishouding. Al jaren explodeert de bevolking daar ondanks water- en hongersnood. Niemand wil het daarover hebben.

Ruth Bijl, Culemborg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden