Het antwoordMonic Slingerland

‘175 miljoen? Rembrandt zou zich omdraaien in zijn graf’

Vindt de lezer 150 miljoen staatsbijdrage voor Rembrandts De Vaandeldrager te veel? ‘Liever eerst crowdfunding.’

Monic Slingerland

Beschamend

150 miljoen is heel veel geld voor een gemiddelde Nederlander. Rembrandt zou zich omdraaien in zijn graf. Ik vind die aankoop beschamend in deze moeilijke tijd.

Rie Willering, Hardenberg

Marktconform

Vermoedelijk is de keuze simpel: De Vaandeldrager als cultureel erfgoed in het Rijksmuseum of in een volledig afgeschermde privéspelonk in een ver land. Ervan uitgaande dat de prijs marktconform is (ik ben een leek), kies ik voor het eerste, ondanks het feit dat Rembrandt een blanke man was.

Theo Boon, Utrecht

Gek

Iets is waard ‘wat de gek ervoor geeft’. Ik ben niet die gek. De Eerste en Tweede Kamer toch ook niet?

Ineke Voskamp-Leerdam, Oss

Onacceptabel

Hoewel kunstliefhebber is dit bedrag voor mij niet acceptabel in deze tijd van corona. Besteed meer geld aan jonge en misschien onbekende kunstenaars.

Jannie Boeren, Voorschoten

Welkom thuis

Dit schilderij hoort in ons Rijksmuseum en niet aan de wand in het huis van een rijke Fransman. Het kost wat, maar wat is 150 miljoen met de huidige inflatie? Het symbool van De Vaandeldrager is onbetaalbaar, in het licht van onze strijd om de onafhankelijkheid tegen Spanje. Daar kunnen de generaties na ons nog lang van genieten en over nadenken.

Leo van der Lans, Oldebroek

Toeslagen

De vraag of De Vaandeldrager 150 miljoen waard is, vind ik irrelevant. De vraag is of het ethisch verantwoord is om zo’n groot bedrag uit de overheidskas over te maken naar de rijke familie Rothschild. Krijgen de gedupeerden van de toeslagenaffaire die op hun geld wachten straks een gratis toegangskaartje voor het Rijksmuseum?

Jan van Veldhuizen, Kortenhoef

Relatief

Alleen al in het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen Warhols die bij verkoop makkelijk het dubbele opbrengen van wat deze Rembrandt moet kosten. Het drieluik As I Opened Fire van Roy Liechtenstein bijvoorbeeld zal bij veiling in de VS meer dan 200 miljoen euro opbrengen. Koop die Rembrandt en hou nog wat over voor hen die het nodig hebben.

Bert Kruizinga, Amsterdam

Crowdfunding

Is er draagvlak voor zo’n grote uitgave? Vraag via een crowdfundingsactie de Nederlandse bevolking om de helft. Dat is vijf euro per persoon. Als die 75 miljoen er komt is er draagvlak. Zo nee, hang dan 3D-scans van het werk op in alle musea en verkoop het origineel met winst aan een verzamelaar.

Bart Mendelson, Zutphen

Vergelijking

150 miljoen voor De Vaandeldrager of cultuursector? Dit is hetzelfde als: wil je appels of peren? Als je fruit lekker vindt, neem je beide.

Jaap Troost, Tilburg

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden