null Beeld
Beeld

ColumnJamal Ouariachi

175 miljoen euro om de Rembrandts van de toekomst te helpen in deze zure tijden, dat zat er niet in

Jamal Ouariachi

Hoe moeten we verder, hoe ziet de toekomst eruit? Hoelang nog laten we de samenleving dirigeren door de golfslag van stijgende en dalende besmettingscijfers?

Met Mark Rutte straks opnieuw aan het roer van een kabinet dat bovendien uit ­dezelfde partijen bestaat als het huidige ­demissionaire kabinet, is er weinig hoop op een ­radicaal andere corona-aanpak. Brengen we dan ook de winter van 2025-26 in hele of ­gedeeltelijke lockdown door? Veranderen oversterftecijfers geleidelijk aan in de nieuwe baseline − zoals men in ‘de dood hoort bij het leven’-kringen wel prima zou vinden?

Feit is dat dit virus niet weggaat. In de strijd tegen overvolle ic’s zal lockdown op lockdown volgen. De horeca, bioscopen, ­theaters, het nachtleven: bot voor bot worden ze gebroken. Zzp’ers in creatieve sectoren kunnen zich volgens VVD-Kamerlid Thierry Aartsen maar beter heroriënteren, ‘omdat er voorlopig effecten zullen zijn van de pandemie, tussen nu en zeg eens vijf jaar’.

Vliegen om te halen, niet om te brengen

Thierry zelf behoudt zijn baan. De sector die glansrijk de omikronvariant naar Nederland haalde, die van de luchtvaart, hoeft zich niet te heroriënteren. Blijven vliegen, en ­natuurlijk: vliegen om te halen, niet om te brengen. In arme landen zitten ze nog steeds te wachten op vaccins uit rijkere landen, maar we hadden het gewoon heel erg druk met 175 miljoen euro weggeven aan een ­bizar rijke familie voor zomaar weer eens een Rembrandt. Die bizar rijke familie had ook 175 miljoen euro aan de Nederlandse cultuursector kunnen schenken, om de Rembrandts van de toekomst een handje te helpen in deze zure tijden, maar dat zat er niet in.

Enfin, de luchtvaartsector dus. Halen, niet brengen. Ik ben geen tegenstander van tijdelijke 2G-maatregelen, maar je kunt nog zo streng controleren aan de voordeur: ­zolang je internationale achterdeurtje openstaat, blijven de nieuwe besmettingsgolven komen. Ondertussen zullen bij de aandeelhouders van Pfizer en Moderna heel wat ­illegale huisfeestjes gevierd worden waar de champagne tegen de plinten klotst. Corona is uitgegroeid tot een geldorgie, dat wisten we al sinds Sywert.

Festivals, wat zijn dat?

In al onze machteloosheid is het dan makkelijker om razend te worden op jongeren die illegale feestjes vieren. Maar bedenk even: deze crisis duurt nu bijna twee jaar. Als je twintig bent is twee jaar 10 procent van je leven: een aanzienlijk deel. En perspectief op verbetering is er niet. Als dit nog eens een of twee jaar duurt zullen er studenten hun bul behalen zonder te weten wat een normaal studentenleven is. Nachtclubs − wat zijn dat? Festivals? O ja, daar hebben onze ouders weleens iets over verteld.

Waar zit de rek? Waar zit de opening? Wat zou een grote, landelijke wervingscamapgne voor ic-opleidingen kosten? Eurootje of 175 miljoen?

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden