OpinieStartkapitaal

10.000 euro voor achttienjarigen is discriminatie

Een startkapitaal voor 18-jarigen is geen goede besteding van belastinggeld. Bovendien is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie, vindt Jos Kok. 

Het voorstel van GroenLinks om iedere 18-jarige een startkapitaal van 10.000 euro te geven is totaal nieuw en daarom een nadere overweging waard. Bij dit plan worden geen voorwaarden gesteld, niet aan de ­besteding, niet aan de ontvangers ­ervan. Het mag aan studie, maar ook aan exotische vakanties, drugs of ­auto’s worden uitgegeven. Iedere 18-jarige krijgt het, ook kinderen die door hun vermogende ouders flink geholpen worden.

De kansen- en vermogensongelijkheid zal hierdoor niet verminderen. De slimmeriken die ook zonder dit cadeautje vermogen zouden opbouwen, zullen nog rijker worden; minder bijdehante jongeren zullen het vermoedelijk verbrassen. Resultaat: de ongelijkheid wordt nog groter.

Bovendien creëert het geboortejaardiscriminatie: mensen geboren vóór een bepaald jaar krijgen dit cadeau niet. Met een grotere ongelijkheid tussen leeftijdscohorten als gevolg.

Zo ga je niet met gemeenschapsgeld om. Dat strooi je niet zomaar rond, maar besteed je aan evidente collectieve taken. Het gaat hier maar liefst om circa 2 miljard euro per jaar (bij 200.000 18-jarigen per jaar).

Niet goed doordacht

Besteed dat geld aan urgente ­zaken, die bewezen effect sorteren. Zoals zorg en onderwijs, inclusief omscholing van werklozen en van met werkloosheid bedreigden. Of ­sociale ondersteuning van de zwakste schouders in plaats van iedereen evenveel te geven.

Neem gerichte maatregelen voor de oplossing van ongelijkheidsproblemen. Pak starterssubsidieregelingen aan als startkapitaal het probleem is. Doe dat dan zonder geboortejaardiscriminatie. Dat werkt eerlijker en beter.

En verbeter het arbeidsmarktbeleid als de arbeidskansen niet eerlijk verdeeld zijn. Pas adequate studiefinancieringsregelingen toe als studerenden niet moeten worden opgezadeld met studieschulden.

De burger beseft dat er veel door de overheid gedaan moet worden. Om de belastingmoraal op peil te houden is een transparante en door velen als redelijk beschouwde besteding van het belastinggeld noodzakelijk. Aan die eis lijkt dit selectieve kapitaaldonatieplan niet te voldoen.

Iedere 18-jarige een startkapitaal van overheidswege geven is wel een nieuw, maar niet een goed doordacht plan. Het is een principieel ­onjuiste besteding van gemeenschapsgeld. Hopelijk zal de kiezer evenals veel partijen dat ook vinden, en zal dit een proefballonnetje blijken te zijn.

Lees ook:

GroenLinks wil ‘startkapitaal’ van 10.000 euro voor elke jongere

Naar een idee van de Franse econoom Thomas Piketty, komt GroenLinks met het plan voor een ‘startkapitaal’ voor elke 18-jarige, voor studie of een eigen bedrijf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden