Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Moet ik uitleggen dat ik geen bier wil?'

Opinie

Beatrijs Ritsema

© thinkstock
Moderne manieren

Beste Beatrijs,

Recentelijk ben ik (studente) begonnen met het gebruik van een antidepressivum. Het middel combineert slecht met alcohol, dus daar moet ik voorlopig van afzien. Wekelijks zijn er activiteiten en borrels bij mijn vereniging, waar ik graag aan meedoe. Het is de gewoonte om rondjes te geven en als iemand 'Biertje?' aan mij vraagt, sla ik dit af of ik zeg: 'Ja, alcoholvrij graag'. Die keus is niet vanzelfsprekend binnen de studentencultuur en regelmatig wordt er uit goedbedoelde interesse gevraagd om uitleg. Ik wil niet bijdragen aan het taboe op psychische problemen en ben open geweest tegenover mijn vrienden, die weten waarom ik niet drink. Desondanks heb ik geen behoefte om mijn conditie in een groep vage kennissen te bespreken. Ik wil niet vervallen in onwaarheden; hoe kan ik het beste reageren?

Biertje?

Beste Biertje,

U hoeft nooit antwoord te geven op indringende waarom-vragen. Andere mensen hebben er niets mee te maken waarom u geen alcohol drinkt. De mededeling 'Voor mij graag een alcoholvrij biertje' is voldoende informatie voor omstanders. Vragen om nadere explicatie is onbeschoft, omdat hiermee kritiek wordt geïmpliceerd, maar niemand hoeft zich te verantwoorden voor alcoholabstinentie. Alcohol hoort niet de norm te zijn. Er zijn tal van goede redenen om geen alcohol te drinken. U hoeft uw specifieke reden niet in de groep te gooien. Als iemand aan u vraagt waarom u niet meedoet met de algehele bierconsumptie, zegt u: 'Omdat ik er geen zin in heb!'

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie