Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik zie graag dat de kinderopvang het recht krijgt ongevaccineerde kinderen te weigeren'

Opinie

Redactie

© ANP
de vraag van monic

Moet je vaccinatie van kinderen verplichten of kun je hun ouders beter met zachte dwang verleiden, vroeg chef opinie Monic Slingerland. Voorstanders van verplichte vaccinatie zijn in de minderheid, blijkt uit de reacties. Lezers willen vooral meer informatie.

Niet grenzeloos

Lees verder na de advertentie

Als mensen absurde dingen willen doen en zeggen vanuit hun geloof, mogen ze dat. Maar niet grenzeloos. Zodra ze voor anderen een risico vormen, is de overheid de aangewezen instantie om in te grijpen. Verplichte inenting is zo'n ingreep en de gezondheid van alle mensen, gelovig of niet, is ermee gediend.
Ko Brevet, emeritus predikant Deventer

Bewijs dat vaccinaties veilig zijn ontbreekt. Ik zou het wel weten als ik kinderen had.

Herbert Kaptein, Krimpen aan de Lek

Bewijs ontbreekt

In Amerika zijn vaccinaties wettelijk geclassificeerd als unavoidably unsafe. Fabrikanten van vaccins kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. Desondanks is er een fonds opgericht waaruit al meer dan 3 miljard dollar aan schadevergoedingen is uitgekeerd. Vaccins bevatten aluminiumzouten en kwikverbindingen die neurotoxisch zijn, vooral bij baby's bij wie hersenen en afweersysteem nog volledig in ontwikkeling zijn. Omdat vaccins niet in de categorie geneesmiddelen vallen, is er geen epidemiologisch onderzoek verricht naar verschillen tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen. Bewijs dat vaccinaties veilig zijn ontbreekt. Ik zou het wel weten als ik kinderen had.
Herbert Kaptein, Krimpen aan de Lek

Handicaps voorkomen

Een hoge vaccinatiegraad in de regio is eigenlijk veel belangrijker dan die van een kinderdagverblijf (kdv). Als dat kdv in een regio staat met een lage vaccinatiegraad, is de kans nog altijd groot dat een bewust niet-gevaccineerd kind ziek wordt en jonge, nog niet gevaccineerde kinderen op het kdv besmet. Ook lopen de jonge kinderen kans om ergens anders in de regio besmet te raken. Allicht zal het verplicht stellen van vaccinaties op het kdv helpen, maar het is niet de enige oplossing. Vaccinaties hebben in Nederland vele duizenden dode en gehandicapte kinderen voorkomen. Dat beseffen sommige ouders niet. Ook ik heb mijn drie kinderen gevaccineerd.
Dorothy Lie, jeugdarts, arts Maatschappij & Gezondheid Utrecht

Reken je niet rijk

Zeker, het doormaken van een infectie kan leiden tot een verbeterde weerstand. Zelf heb ik mazelen en hepatitis-A doorgemaakt. Maar reken je niet rijk. Als tropenarts maakte ik in Zambia een gelijktijdige epidemie van mazelen en kinkhoest mee, met akelig hoge sterfte. Ik zie graag dat kinderopvang het recht krijgt ongevaccineerde kinderen te weigeren.
Jan Pieter Hebly, Zwolle

Bijwerkingen

Ik ben niet voor of tegen vaccineren, wel voor kritisch nadenken. In de vaccins zitten hulpstoffen die ik mijn kind niet zou willen laten inspuiten. En bijwerkingen van vaccinaties worden niet genoteerd omdat er wordt gezegd dat het niet bewezen aan het vaccin kan liggen.
Alice Lentjes, Ruurlo

Gekleurde informatie

Ik ben moeder, oma, hoogopgeleid en tegen het vaccinatieprogramma zoals dat nu wordt uitgevoerd. In de media wordt vooral benadrukt dat meer informatie nodig is. Ik zou zeggen: Kom maar op met die informatie. Het vooropgezette doel is echter verhogen van de vaccinatiegraad. Dit is dus per definitie gekleurde informatie.
Nelly Maaskant, Almere

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, de week erna verschijnt een selectie van de antwoorden. Eerdere afleveringen van De vraag van Monic leest u hier.

Lees ook: 

Kinderdagverblijven willen niet-ingeënte kinderen registreren

Terwijl de vaccinatiegraad voor veel kinderziekten snel daalt, zijn crèches in toenemende mate bereid om aan zorgen van ouders tegemoet te komen. Ze omarmen verplichte registratie.

Deel dit artikel

Bewijs dat vaccinaties veilig zijn ontbreekt. Ik zou het wel weten als ik kinderen had.

Herbert Kaptein, Krimpen aan de Lek