null

Financiering

Zorgen om buffers basisscholen bij nieuwe bekostigingsmethode

De buffers van basisscholen zouden komend jaar wel eens fors aangesproken kunnen worden als een wet ingaat die de bekostiging van primair onderwijs eenvoudiger moet maken.

Laura van Baars

Vanaf begin 2023 wordt de bekostiging van de scholen door het ministerie van onderwijs per kalenderjaar vastgesteld, in plaats van per schooljaar. In de overgangsperiode moeten scholen geld voorschieten, dat dus niet ingezet kan worden voor onderwijs, vreest de koepel van basisscholen PO-Raad.

Nu is het zo dat basisscholen de eerste vijf maanden van het schooljaar, dus van augustus tot en met december, iets minder geld krijgen dan in de laatste zeven maanden (dus van januari tot en met juli). Hier is voor gekozen zodat er altijd voldoende in kas is om leraren aan het eind van het schooljaar hun vakantiegeld te betalen.

Per 1 januari 2023 verandert dit. Vanaf die datum krijgen scholen iedere maand van het jaar evenveel geld. Dit levert een probleem op in het schooljaar 2022-2023, onderzocht nu.nl. In de eerste vijf maanden van het schooljaar krijgen scholen nog steeds een wat kleiner gedeelte van het gehele bedrag. Maar dit wordt in de laatste zeven maanden van dat schooljaar niet meer goedgemaakt, omdat in die maanden dan het nieuwe systeem van start is gegaan.

Het ministerie ziet het probleem niet omdat scholen “onderaan de streep gewoon 100 procent van het geld krijgen”. Het bedrag dat scholen in de eerste maanden van 2023 krijgen is lager, “maar in de latere maanden van het jaar is het bedrag dat ze ontvangen juist weer hoger dan het jaar ervoor”, zo luidt de uitleg. Er is volgens het ministerie geen sprake van een bezuiniging.

De PO-Raad deelt die mening, maar dat wil volgens de woordvoerder van de organisatie niet zeggen dat er niks aan de hand is. “Als je het vanuit het ministerie bekijkt is het inderdaad een boekhoudkundig verhaal, maar voor een deel van de scholen is het wel echt een probleem”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad. “Voor scholen die een spaarpotje hebben is dit goed op te vangen, maar er zijn ook scholen die dat niet hebben.” Op die scholen kan de aanpassing volgens hem leiden tot lagere investeringen in de onderwijskwaliteit, of bijvoorbeeld in betere ventilatiesystemen om coronabesmettingen te voorkomen.

Het ministerie benadrukt dat de inspectie rekening zal houden bij de beoordeling van de financiële positie van de school met de nieuwe bekostigingsmethode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden