InterviewLerarentekort
Zet niet zomaar een accountant voor de klas, zegt onderwijsbond Aob
De Algemene Onderwijsbond (Aob) houdt vrijdag in Amsterdam een manifestatie vanwege het plan van Amsterdamse schoolbesturen om vaker onbevoegden zoals kunstenaars, accountants en musici voor de klas te zetten. Aob-bestuurder Thijs Roovers is woedend.
U gaat de straat op. Waar bent u zo boos over?
“Ons vak wordt hiermee belachelijk gemaakt. Alsof je een accountant, kunstenaar of musicus zomaar voor de klas kunt zetten. Ik laat iemand die er niet voor geleerd heeft toch ook niet aan mijn auto sleutelen? Ik vind dit een schoffering van het beroep van leraar, die allerlei pedagogische en didactische vaardigheden nodig heeft. Duurzaam onderwijs kan niet zomaar door een professional uit een ander vak gegeven worden. Dat noem ik meer opvang, geen school.”
Sommige scholen in Amsterdam experimenteren bij gebrek aan personeel al met een ‘talentendag’, waarbij iemand uit een ander werkveld een dag bezig is met scholieren. Goed idee?
“Het is heel interessant voor kinderen om kennis te maken met, bijvoorbeeld, een trompettist. Maar dat is geen onderwijs. Als iemand een leuk liedje kan spelen op een trompet betekent dat niet dat kinderen daar kennis en nieuwe vaardigheden door krijgen. Op de basisschool is van groep 1 tot en met groep 8 een samenhangend programma bedacht. Ik heb er niks op tegen dat daarvan afgeweken wordt, maar je moet niet doen alsof het een goede vervanging is voor een bevoegde leerkracht. Ik begrijp trouwens ook niet waar die mensen allemaal vandaan moeten komen, overal is momenteel een personeelstekort. Wij zoeken landelijk alleen al 10.000 collega’s in het basisonderwijs.”
Op een school in Almere zitten kinderen de vijfde dag thuis uit personeelsgebrek. Is dat beter?
“Ik weet het niet, dat verschilt waarschijnlijk per leerling. Mijn zoon van twaalf zou beter thuis huiswerk kunnen maken dan dat hij in een klas zit waar weinig begeleiding is. Gastdocent zijn is pittig, dat moet je niet onderschatten. De vaste kaders van de meester en juf, waarin afspraken met de kids worden gemaakt, missen dan. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan wil je 25 kinderen in één dag iets bij kunnen brengen. Daarom is leraar ook een vak. Je weet hoe kinderen zijn, zodra ze de kans krijgen, gaan ze muiten.”
Wat hopen jullie met deze manifestatie te bereiken?
“We willen onze stem laten horen en aan de schoolbestuurders laten weten dat dit niet de richting is die we op moeten gaan. Als dit zo blijft, komen er grotere acties. Waar trekken we de grens? Gaan we straks terug naar drie lesdagen, of twee? Er moeten duurzame oplossingen komen. Zorg voor gratis opleidingen, breng de huisvesting op orde voor leraren, betaal het studiegeld en brand talenten niet op door ze zonder begeleiding voor de klas te gooien. Je kunt beter kijken naar hoe je bevoegde leraren meer aan het werk kunt krijgen, of hoe je zij-instromers de tijd geeft om rustig het vak in te groeien. Vraag wat leraren zelf nodig hebben. Velen willen wel meer uren werken, maar beginnen graag een uur later omdat ze hun kind naar de opvang willen brengen. Dat moet toch te regelen zijn?”
Lees ook:
Wereldwijde leerachterstand vanwege corona, ook in Nederland
Door corona hebben scholieren over de hele wereld leerachterstanden opgelopen. Vooral kinderen uit arme gezinnen en arme landen worden hard geraakt.