null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De Opvoedvraag

Wij willen graag een weekendje weg, kunnen we onze pubers van 13 en 15 alleen laten?

Ouders willen graag weer eens een weekendje weg, maar de kinderen van 13 en 15 hebben geen zin om mee te gaan. Kunnen ze samen thuisblijven?

Voor de coronacrisis gingen ze regelmatig een weekendje weg met de kinderen. Een stad bezoeken, naar het strand, wandelen, spelletjes spelen en lekker uit eten. “Binnenkort willen we weer zo’n weekend met het gezin plannen, maar onze kinderen van 13 en 15 jaar geven aan dat ze liever thuisblijven. De oudste is behoorlijk verantwoordelijk, maar haar jongere broertje heeft wat meer sturing nodig. Waarschijnlijk wordt er veel gegamed en gesnoept en gaan ze pas laat naar bed als wij er niet zijn.”

Hoewel de kinderen te kennen geven dat ze best alleen kunnen blijven, betwijfelen hun ouders of zij ook al zover zijn. “We vinden ze nogal jong. Maar ze zullen het toch ooit moeten leren om alleen thuis te blijven. Als we het experiment aangaan, waar moeten we dan in elk geval op letten en afspraken over maken?”

Of kinderen al alleen thuis kunnen blijven is niet zozeer afhankelijk van de leeftijd, maar veel meer van het kind zelf. “Een 15-jarige die verantwoordelijk is, zou in principe een weekend alleen kunnen blijven”, zegt opvoedcoach Marinka van den Bosch. “Maar om die 15-jarige meteen ook de verantwoordelijkheid te geven over haar 13-jarige broertje is toch een ander verhaal.”

Organisch

Ook pubercoach Meta Herman de Groot vindt de twee nog aan de jonge kant. En dan vooral de 13-jarige, al zijn er heus jongeren van die leeftijd die het al zouden kunnen. In de ideale situatie leren kinderen op een organische manier om alleen thuis te blijven, zegt Herman de Groot. “Ga eerst een dag en een avond weg, probeer eens een keer een nachtje en kom dan ’s ochtends weer op tijd naar huis. Zo groei je langzaam richting een heel weekend.”

En: “Zorg dat iemand in de buurt snel ter plekke kan zijn, mocht er iets aan de hand zijn, zoals opa en oma of de buren. Stel dat ze inderdaad samen thuis blijven, is het zeer waarschijnlijk dat ze meer gamen, snoepen en later naar bed gaan als hun ouders weg zijn.”

“Dat zou mijn minste zorg zijn als ouder”, zegt Van den Bosch. “Veel belangrijker is of ze de deur op slot doen, het gas uitzetten als ze hebben gekookt of hun sleutels niet vergeten voordat ze deur uitgaan en of ze niet bang zijn. Oftewel, dat ze in staat zijn om veilig alleen thuis te blijven.”

Medeverantwoordelijk

Belangrijk is dat ouders er vertrouwen in hebben. Anders kunnen ze het beter (nog) niet doen. “Je kunt niet van je weekend genieten als je steeds op je telefoon kijkt of wilt checken of alles nog oké is thuis”, zegt Herman de Groot. Spreek samen met de kinderen af wat er wel en niet mag tijdens de afwezigheid van ouders. “Geen alcohol, geen feestjes, elke dag even laten weten hoe het is gegaan: net wat jullie als gezin belangrijk vinden. Zo maak je je kinderen ook medeverantwoordelijk.”

Het is een les in loslaten, in kleine stapjes, aldus Van den Bosch. “Als je er op een gegeven moment voor gaat, dan wil je hen ook dat vertrouwen kunnen geven.”

De puberdeskundigen willen ouders er ten slotte nog op wijzen dat ze best mogen aansturen op een weekendje weg met z’n vieren. “Het is heerlijk om te doen en goed voor de binding. Corona heeft voor veel disbalans gezorgd in gezinnen en een weekend weg kan die balans herstellen, omdat je samen kwaliteitstijd doorbrengt. Maak je pubers daar ook onderdeel van en laat hen er invulling aan geven”, zegt Herman de Groot. “Misschien hebben de pubers geen zin om te wandelen, maar vinden ze iets anders wel leuk om samen te doen. Stel je flexibel op als ouder. Spreek af dat ze heus schermtijd krijgen en dat je verder gezellig samen extra tijd besteedt aan ontbijten, lunchen, spelletjes doen of naar het strand gaan. Pubers hebben altijd de neiging om vooraf enorm te mopperen, maar achteraf vinden ze het vaak gewoon hartstikke leuk, zo’n weekend samen weg.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden