Pokémonkaarten op het verlanglijstje.  Beeld Fadi Nadrous
Pokémonkaarten op het verlanglijstje.Beeld Fadi Nadrous

De OpvoedvraagPokémon-rage

Wij vinden Pokémon-kaarten een vorm van gokken, zijn wij ouderwetse ouders?

Bovenaan menig verlanglijstje staan dit jaar Pokémon-kaarten. Maar wat doe je als de hype om de populaire kaarten helemaal niets vindt?

Cindy Cloin

Zeg ‘Pokémon’ en de ogen van veel kinderen beginnen te glinsteren. De kaarten bestaan inmiddels bijna 25 jaar en zijn recent opnieuw een grote hype geworden. Voor ouders is het soms lastig te begrijpen waarom de kinderen zo dol op zijn op de shiny en andere Pokémonkaarten. “Nu Sinterklaas in het land is, staat het verlanglijstje van onze 8-jarige zoon vol met Pokémon-pakketten die al gauw tientallen euro’s kosten. Wij vinden het zelf een vorm van gokken, omdat het openen van zo’n pakje draait om welke kaarten en hoeveel geld deze waard zijn. Dat staat ons helemaal niet aan”, vertelt een vader. “Stel dat hij een Pokémonset krijgt en er zitten géén goede kaarten in, is het cadeau misschien een teleurstelling. Dan kun je beter een bordspel vragen, dan weet je tenminste wat je krijgt. Zijn wij nu ouderwets en maken we ons zorgen om niets, of moet de sint hem toch iets anders geven?”

Sommige Pokémonkaarten zijn heel veel geld waard, tot wel duizenden euro’s. Dat maakt dat ze niet alleen onder kinderen maar onder volwassenen erg populair zijn. “Kinderen zijn er niet echt mee bezig of ze veel geld waard zijn, ze vinden het wel kicken als ze een goede kaart krijgen”, aldus psycholoog en opvoeddeskundige Tischa Neve. “Ik denk niet dat het verzamelen van Pokémonkaarten leidt tot een gokverslaving, zeker niet bij kinderen. Wel is het verstandig om met je kind te bespreken waarom hij Pokémon nu eigenlijk leuk vindt. Gaat het wel om het geld, kun je daar wat meer paal en perk aan stellen.”

Krachtig kaartspel

Het oorspronkelijke doel van de kaarten is om een krachtig kaartspel te bouwen waarmee je gevechten van andere Pokémontrainers kunt winnen. Kinderen zien via YouTube of andere mediakanalen dat sommige kaarten veel geld waard zijn. “Het is wettelijk gezien geen gokken, maar kinderen krijgen er natuurlijk wel wat van mee”, aldus Ingeborg Dijkstra, opvoedkundige bij Stepping Stones. “Er zit ook wel iets verslavends aan het openen van de pakjes, omdat je niet weet wat je krijgt. Als je daar als ouder principieel op tegen bent, dan bepaal jij natuurlijk zelf dat er geen Pokémon in huis komt.”

Maar ja, het is nu eenmaal enorm populair en met Sinterklaas mogen kinderen wellicht ook zelf vragen wat zij willen. “Het is van alle tijden dat kinderen graag iets willen dat hun ouders maar niets vinden”, zegt Dijkstra. “Denk aan de Furby’s of fidget toys. Het is niet erg om daar (deels) in mee te gaan, het hoeft niet allemaal verantwoord te zijn. Als het dan ongebruikt in de kast blijft is dat namelijk ook zonde.”

Teleurstelling is geen ramp

Mocht hij op pakjesavond een dure set met Pokémonkaarten openen met een maar matige inhoud, dan is dat volgens Neve niet per se een ramp. “Die teleurstelling, daar moeten kinderen ook mee leren omgaan. Het is wel goed als hij zijn ouders hem daar vooraf bewust van maken. Dan mag hij best even balen op de avond zelf, maar dat is dan de consequentie van wat hij zelf wilde hebben.”

Dijkstra snapt dat ouders die teleurstelling liever niet op pakjesavond zien. “Dan wil je toch vooral blije gezichten. Dan is een levensles in de vorm van teleurstelling misschien beter geschikt voor een ander moment. Bijvoorbeeld als hij ze koopt van zijn eigen zakgeld.”

Neve en Dijkstra raden sowieso aan om niet alléén maar Pokémonkaarten te geven. Misschien heeft hij nog andere wensen, of bedenk zelf iets anders voor hem.

Hoewel ouders er misschien weinig van begrijpen, kunnen zij zich wel verdiepen in de wereld van Pokémon. Dijkstra: “Laat je kind vertellen wat hij er mooi en interessant aan vindt, wat hij er zoal mee doet. Dat is heel waardevol voor je kind, die er zeker van gaat stralen. En zelf ga je wat beter begrijpen waarom je kind er zo gek op is. Dan is het misschien ook minder ‘erg’ om te geven.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers.
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden