null

Onderwijs

Westland verliest zaak tegen Slob over islamitische school

Beeld ANP

Na ruim drie jaar is het besluit definitief: er komt een islamitische basisschool in de gemeente Westland. Onderwijsminister Arie Slob mocht ingrijpen in de gemeenteraad, oordeelde de Raad van State woensdag.

Thomas Jak

Slob nam in juli 2019 de school van de stichting Yunus Emre op in het scholenplan voor de periode 2020 - 2023, zodat de islamitische school recht had op subsidie. Dat was tegen de zin van een meerderheid in de gemeenteraad die de beslissing van Slob aanvocht.

De islamitische scholengemeenschap Yunus Emre, die al vier basisscholen heeft in Den Haag, wil al sinds 2016 een vijfde school in Naaldwijk openen. Het plan is tot nu toe steeds tegengehouden. Nota bene eerst door het ministerie zelf, terwijl de gemeenteraad van destijds wel voor was. Een omgekeerde situatie dus.

De gemeenteraad stelde in juli 2016 een scholenplan op waarin plaats was voor de nieuwe islamitische basisschool. Maar in 2016 en 2018 oordeelde zowel staatssecretaris Dekker als minister Slob twee keer dat de school niet genoeg leerlingen zou kunnen aantrekken. De Raad van State vond de beslissing beide keren niet voldoende onderbouwd en oordeelde in april 2019 dat de nieuwe basisschool gesubsidieerd moet worden.

Toen na de verkiezingen van 2018 een nieuwe gemeenteraad van Westland stemde over een nieuw scholenplan, stemde een meerderheid tegen. De partijen Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland en LPF Westland vinden de school slecht voor de integratie van kinderen.

Geen fouten in de procedure

Ditmaal was het minister Slob die de gemeenteraad waarschuwde om de islamitische school wel in het scholenplan op te nemen. Want, zo wist Slob, de gemeenteraad is daartoe verplicht op grond van de Wet op het primair onderwijs. Toen dat niet gebeurde, volgde een ‘indeplaatsstelling’. Slob nam de rol van de gemeenteraad over en keurde het scholenplan alsnog goed.

Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland en LPF Westland vochten dat besluit aan. De minister zou fouten hebben gemaakt in de procedure. De zes overige partijen in de gemeenteraad nemen nadrukkelijk afstand van de aanvechting, omdat een rechterlijke uitspraak volgens hen opgevolgd hoort te worden.

De Raad van State oordeelde vandaag dus dat minister Slob inderdaad wettelijk handelde met de ‘indeplaatsstelling’. Ook maakte hij geen fouten in de procedure en heeft hij de gemeenteraad genoeg tijd gegeven om aan de verplichting te voldoen om de school in het scholenplan op te nemen, voordat hij uiteindelijk ingreep. De gemeenteraad maakte zich volgens de Raad van State schuldig aan taakverwaarlozing.

De kwestie is na de uitspraak van vandaag nog niet voorbij, want de basisschool heeft nog geen gebouw. Daar gaat de gemeenteraad over.

Lees ook:

Een islamitische school voor Westland: de wet versus de wil van de meerderheid

De gemeenteraad van Westland zocht deze week frontaal de confrontatie met onderwijsminister Arie Slob om te voorkomen dat er een islamitische basisschool in de gemeente komt.Wat de lokale partijen betreft moet de wet wijken voor de mening van de meerderheid.

Lees ook:

Ook in het Westland is er onderwijsvrijheid

Een van de argumenten van de tegenstanders is dat het niet wenselijk is dat kinderen op een zo jonge leeftijd naar een school gaan waarop de verhoudingen tussen jongens en meisjes anders zijn dan op een doorsnee Nederlandse school.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden