null Beeld
Beeld

ColumnErik Ex

Wat ben ik blij met onze ‘boosterbus’: op naar Rome!

Erik Ex

Als u dit leest hoop ik met mijn leerlingen in de door Michelangelo beschilderde Sixtijnse Kapel te staan. We merken samen details op: wist u dat die brutale Michelangelo zijn opdrachtgever, paus Julius II, in een klein hoekje als duiveltje schilderde omdat deze hem constant aanspoorde harder te werken? En we gniffelen natuurlijk samen over de ‘broekenschilder’: Michelangelo had alle heiligen volledig naakt geschilderd, waarop de preutse paus Paulus III de boel liet overschilderen.

We hopen er te staan, want niets is zeker in deze tijd. Toen door omikron de deuren van de scholen weer sloten zag ik deze reis niet meer gebeuren.

Mijn leerlingen zitten op een categoraal gymnasium in Amsterdam en een aantal zijn straks zevenvinkers die heus nog wel eens in Rome zullen komen, maar een aanzienlijk gedeelte is dat niet en doet als eerste in de familie vwo.

Vormende periode in je leven

Het is trouwens voor alle leerlingen een unieke ervaring. Samen met die vrouw van Latijn het opschrift van het Pantheon ontcijferen, met die ene van kunst je verwonderen over Apollo en Daphne in Galleria Borghese of met ondergetekende afdalen door de verschillende lagen van de San Clemente. Het is een bijzondere (en doodvermoeiende) afsluiting van je schooltijd, een vormende periode in je leven.

Voor de zesdeklassers is dit de laatste kans. Maar met iedere verandering in de regels verscheen weer een nieuw moreel dilemma. Konden leerlingen die niet waren gevaccineerd wel Italië in? Elke 72 uur testen gaat met een paar leerlingen, maar niet met een te grote groep. Gelukkig besloten de organiserende leraren dapper door te zetten.

Maar toen kwam het lastigste probleem: van een aantal leerlingen bleek de QR-code in Italië te zijn verlopen. De Italianen houden een termijn van zes in plaats van negen maanden aan. Maar de Gezondheidsraad in Nederland adviseerde dat kinderen onder de achttien zich niet hoeven te vaccineren.

Brutaal buiten de lijntjes

Hierop besloot een aantal ouders en leerlingen naar Duitsland af te reizen om daar een vaccinatie te halen. Iets waar, nadat NRC erover schreef, honend op gereageerd werd op de sociale media: de geprivilegieerde kindertjes van het gym hadden een boosterbus gecharterd!

Deze generatie die maandenlang les heeft gehad van een scherm, niet kon sporten, muziek maken of dansen. Die zich zorgen moest maken over de gezondheid van hun familie en leerachterstanden opliepen? Deze kinderen zouden bevoorrecht zijn? Ik ben blij dat ze, zoals Michelangelo, een beetje brutaal buiten de lijntjes kleurden.

Als ik dit stukje op heb gestuurd naar de krant pak ik mijn koffer en doe ik een zelftest. In de hoop dat we echt gaan. En laat alsjeblieft iemand in de regering boosters openstellen voor jongeren die dat willen. Zodat al die leerlingen die de komende maanden op schoolreisje willen, ook kunnen gaan.

Misschien staan we als u dit leest wel oog in oog met Rafaëls Transfiguratie. Pas dan geloof ik het.

Erik Ex (1987) is leraar geschiedenis op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Hij schrijft elke twee weken een column. Lees zijn eerdere bijdragen hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden