null Beeld
Beeld

ColumnSofie Govaert

Waarom laten we elke basisschool niet adopteren door een beursgenoteerd bedrijf?

In de Volkskrant lees ik een artikel over een initiatief van Merel van Vroonhoven. Mocht u het gemist hebben; zij was voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten en schoolt zich om tot leerkracht in het speciaal onderwijs.

Zo’n beroemd boegbeeld maakt meer enthousiasme in mij los voor ons noodlijdende maar prachtige vak dan alle stimulerende overheidscampagnes bij elkaar. Ze organiseert nu ook een kennisuitwisseling tussen schooldirectrices en topvrouwen uit het bedrijfsleven. Zo wisselen ze tips uit over leiderschap en het laten excelleren van een lerarenteam. Mariska Zwart van basisschool De Lettertuin bekijkt bij KPMG de bar, de gym en de hippe zitzakken waarin je ook kan mediteren tijdens werktijd. En ik vraag me meteen af: waarom kan dat allemaal niet op onze basisscholen? Laten we dát eens leren van het goed georganiseerde bedrijfsleven.

We laten dus elke basisschool van Nederland adopteren door, bijvoorbeeld, een beursgenoteerd bedrijf. Hun HR-afdeling neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de secundaire én primaire arbeidsvoorwaarden op de scholen. Dus ‘s ochtends om half acht starten we bij het latte machiatto-barretje voor de leraren. Uiteraard met soy milk of cinnamon topping. De kleuterjuf rijdt door het dorp in een Tesla van basisschool De Lettertuin powered by KPMG en de gymzaal noemen we voortaan gym.

Natuurlijk nemen we ook het riante beloningssysteem

We mogen voortaan na schooltijd sporten met dure ingehuurde personal trainers. Natuurlijk nemen we ook het riante beloningssysteem over van onze samenwerkingspartner, met een ingewikkelde bonusregeling bij hoge citoscores. Ik begrijp dat het mes aan twee kanten moet snijden. Dus een Zuidas-advocaat met een burn-out mag best een jaartje reïntegreren als gymmeester. Met behoud van salaris zal dat geen probleem zijn. En voor zijn zoontje is natuurlijk plaats in de kleuterbouw. Waardoor KPMG ook een aantrekkelijker werkgever wordt; mét eigen basisschool, dat is pas corporate social responsability. Daar kan geen goede doelen-fietstocht over de Alpen of zwemtocht door de grachten tegenop.

Overigens weet ik zeker dat het lerarentekort bij basisschool De Lettertuin na het koffiebarretje al is opgelost, want een lerarenhand is gauw gevuld. Zo ben ik jarenlang op mijn eerste school blijven werken omdat de vrouw van de directeur heerlijke spekkoek bakte voor bij de vergaderingen. Ik ga ervan uit dat Arie Slob mij snel gaat bellen om de details van dit plan door te nemen. En Merel; je nieuwe baan vraagt minstens zoveel tijd, energie en verantwoordelijkheidsgevoel als je oude baan. Waarom krijg je dan maar tien procent van je oude salaris? Laten we ervoor gaan die loonkloof tussen bedrijfsleven en het onderwijs te dichten en wie weet halen we dan ook Klaas Dijkhoff nog binnen. Ik las namelijk dat hij ‘nieuwgierig is geworden naar grote projecten buiten het Binnenhof’, dus ik zeg: kom erbij!

Onderwijscolumnist Sofie van de Waart- Govaert was acht jaar juf op verschillende basisscholen. Daarna is ze leerlingen individueel gaan begeleiden, onderwijsadviseur geworden en hoogbegaafdenspecialist. Ze woont en werkt inmiddels in Noord-Brabant. Haar vorige column is hier te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden