Mbo-opleiding
Vrouwen die het mbo niet afmaken vinden moeilijker een baan dan mannelijke schoolverlaters
Mbo’ers die hun opleiding niet afmaken, vinden minder snel werk. Mannen haken vaker af dan vrouwen, al hebben vrouwelijke schoolverlaters nadat ze zijn gestopt vaker geen baan.
Wie zijn of haar mbo-opleiding niet afmaakt, kan moeilijker een baan vinden. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over een periode van tien jaar blijkt dat 70 procent van de schoolverlaters na hun uitstromen werk had, tegenover 91 procent van de mbo’ers die hun opleiding wel afmaakten.
In 2008 haakten ruim 87.000 personen onder de 23 jaar af. Bijna vier op de tien had in dat jaar geen startkwalificatie, oftewel geen diploma van mbo-2-niveau of hoger. In de jaren daarna nam het aantal schoolverlaters flink af.
Is het geen open deur dat je met een diploma op zak meer kans hebt op werk? Klopt, beaamt CBS -woordvoerder Tanja Traag. “Toch wil je graag weten hoe groot die verschillen zijn. En zijn ze blijvend, of gelden ze alleen voor de korte termijn? Daarom hebben we nu gekeken naar een periode over tien jaar.”
Alsnog terug naar school
Uit de cijfers blijkt dat mannen (43%) vaker dan vrouwen (33%) het mbo verlieten zonder startkwalificatie. Dat komt volgens het CBS omdat mannen vaker een mbo-1-opleiding volgen en een diploma op dit niveau geen startkwalificatie geeft. Immers: een startkwalificatie is een diploma op mbo-2-niveau of hoger, of een havo- of vwo-diploma.
Vrouwen die het mbo verlieten, bleken vaker dan de mannen geen baan te hebben. Na tien jaar had van deze groep ongeveer 60 procent werk, tegenover 75 procent van de mannen. “Het is de vraag of het een keuze is”, zegt woordvoerder Traag. “We denken dat een relatief grote groep voor het gezinsleven kiest en daarom met de opleiding stopt.”
Tegelijkertijd kiezen vrouwen vaker dan mannen om binnen die tien jaar alsnog terug te gaan naar school: 30 procent behaalt alsnog een startkwalificatie. Bij mannen is dat 23 procent.
Lees ook:
Zeg schoolverlater, gaan we nog wat doen vandaag?
Rotterdam gaat achter voortijdig schoolverlaters aan. De aanpak werkt, maar de daling stagneert. Wethouder Sven de Langen: ‘Als ze niet in actie komen, hebben ze er veertig jaar later nog last van.’
Voorkom tweede crisis, hervorm nu de arbeidsmarkt
Geef schoolverlaters een kans na de coronacrisis door de handen ineen te slaan voor de begeleiding naar werk, schrijven Rutger Groot en Tof Thissen namens een groep bestuurders.