null Beeld trouw
Beeld trouw

Opvoedvraag

Vriendschap verbieden, heeft dat zin?

Een meisje in de brugklas heeft een vriendin met een thuissituatie waar ouders zo hun twijfels bij hebben. Kunnen ze hun dochter verbieden erheen te gaan?

Aan de ene kant zijn ze nog zo klein en onschuldig, aan de andere kant voelen ze de behoefte om de wereld te ontdekken zonder ouders die alles in de gaten houden. Beginnende pubers. Een meisje van 12 heeft vriendschap gesloten met een klasgenootje, maar haar ouders zijn er niet zo blij mee. 

“Het meisje is vaak alleen thuis, met een oudere zus van 16 en broer van 18 jaar. Er is weinig tot geen zicht op het schoolwerk dat ze moet doen en volgens onze dochter loopt ze inmiddels flink achter nu ze veel thuis moeten werken”, vertelt haar vader. “Er wordt waarschijnlijk hele dagen gehangen en meer tijd gespendeerd aan gamen en social media dan aan school. We horen dat haar oudere broer met zijn vrienden thuis drinkt en rookt. Omdat wij de thuissituatie bij het vriendinnetje niet prettig vinden, hebben we met onze dochter afgesproken dat zij er alleen heengaat als een van haar ouders thuis is.“

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

“Zij vindt dat belachelijk, ze vindt dat we haar niet vertrouwen. Misschien klopt dat ook wel: onlangs kwamen we erachter dat ze had gelogen. Ze had ons verteld dat de moeder van het meisje thuis was, maar dat bleek niet zo te zijn. Kunnen we onze dochter voortaan verbieden om naar haar toe te gaan? Het meisje is natuurlijk wel welkom bij ons thuis.”

Hardcore loslaten

Zodra kinderen naar de middelbare school gaan, breekt er een nieuwe fase aan voor zowel kinderen als hun ouders. “Het is hardcore loslaten”, zegt Mariëlle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei. “Vrienden worden steeds belangrijker en ze hebben de leeftijd waarop ze alleen thuis kunnen blijven. Het kan vaak ook niet anders in deze coronatijd. Middelbare scholieren hebben weinig lesuren, maar jongere broertjes of zusjes wel en hun ouders moeten weer aan het werk.”

Het meisje verbieden om naar haar vriendin te gaan, is geen oplossing. Beckers: “Behalve wanneer de situatie onveilig is, maar dat verwacht ik hier niet. Leg je dochter zo goed mogelijk uit wat jullie lastig vinden, maar laat haar wel gaan.” Anders ontstaat er een conflict terwijl je juist in contact wilt blijven.  “Belangrijk voor beginnende pubers is dat ze weten dat als ze in de knel komen, dat ze dan bij ouders terecht kunnen”, zegt Beckers. “Als ouders dat zelf prettig vinden, kunnen ze contact opnemen met de ouders van het vriendinnetje en het een en ander bespreken. Dat neemt vaak al veel zorgen weg. De grote broer zal waarschijnlijk zijn eigen plan trekken en niet bezig zijn met zijn kleine zusje. En nodig het vriendinnetje inderdaad thuis uit, zo leer je haar wat beter kennen.”

Waar zijn ze bang voor?

Katrien Laane, opvoedondersteuner en oprichter van opvoedparty.nl adviseert ouders bij zichzelf te rade te gaan waarom ze zo’n moeite hebben met deze vriendschap en situatie. “Welke beelden hebben ze bij het andere gezin? Kennen ze die mensen eigenlijk wel? Wat is ergste dat er kan gebeuren? Waar zijn ze precies bang voor?” Volgens Laane zal hun dochter heus niet zomaar aan lagerwal raken. “Opgroeien betekent ook dat ze haar eigen normen en waarden leert kennen, zonder dat haar ouders voor haar bepalen of iets wel of niet deugt.”

Bij die ontwikkeling hebben kinderen het vertrouwen van hun ouders nodig. “Natuurlijk schaden pubers dat vertrouwen ook geregeld, dat hoort erbij”, vindt Laane. “Er gaat een nieuwe wereld open. Laat haar proberen, laat haar ontdekken. Soms moet je verschillende dingen proeven om te bepalen wat jouw smaak is.” Jonge pubers zijn nog kwetsbaar, maar ouders helpen hen niet door ze zo kort mogelijk te houden. Laane: “Vraag naar de beren op hun pad in plaats van deze voor hen in te vullen. Daarmee geef je je kind vertrouwen en autonomie om deze beren te omarmen en leren ze eigen keuzes maken.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden