Fleur (15) met haar moeder Petra van Huisstede de Moor.

InterviewsEindexamens

Voor eindexamenleerlingen Fleur, Guusje, Fanne, Daan en Lara staat alles op z’n kop

Fleur (15) met haar moeder Petra van Huisstede de Moor.Beeld Koen Verheijden

Nu de eindexamens zijn geschrapt, gaat Fleur van Huisstede (15) uit Wijk bij Duurstede net als veel andere scholieren een onzekere tijd tegemoet. ‘Ik heb geen flauw idee wat ik moet doen.’

Amber Dujardin en Isabel Baneke

Ze had het hele weekend keihard geleerd. Op het bureau van Fleur, die in 4 vmbo zit, ligt nog een economieboek opengeslagen tussen een doos chocolaatjes en rondslingerende make-up. Ze rommelt in een stapel paperassen en houdt een zelfgemaakte planning omhoog. “Ik zou dinsdag schoolexamens hebben voor Frans en economie. Op maandag kregen we om kwart voor tien ’s avonds te horen dat het niet doorging. Echt ruk.”

Het bleek niet het enige op haar planning dat wegviel. Nu het coronavirus steeds verder om zich heen grijpt, kwam minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) dinsdag met een uitzonderlijke en ingrijpende maatregel: de eindexamens gaan niet door. Scholen moeten nu op basis van de schoolexamens - de toetsen die normaal voor de helft van het eindcijfer meetellen - gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn. Ze krijgen tot begin juni de tijd om de schoolexamens af te nemen.

Grote teleurstellingen

Voor sommige leerlingen leidt dat tot grote teleurstellingen. Ze zijn prompt gezakt of kunnen hun gemiddelde niet meer opkrikken. Voor Fleur wordt het de komende maanden nog best spannend, zegt ze. Ze ‘staat op slagen’, maar voor wiskunde en Frans mag ze voor de laatste toetsen niet lager dan een vijf halen.

“Dat is wel een hangijzertje”, zegt haar moeder Petra van Huisstede de Moor aan de keukentafel in hun huis in Wijk bij Duurstede. “Alles staat op z’n kop. Voor Fleur is er veel onduidelijk: komen er straks meer herkansingen, worden de schoolexamens naar later geschoven? En kan ze nog wel naar Amerika?”

Fleur heeft zich ingeschreven voor een jaar high school in de Verenigde Staten. Ze hoopt er in augustus te beginnen, maar ook dat staat nu op de helling. Als back-up heeft ze zich deze week maar vast ingeschreven voor een vervolgopleiding in Nederland, zegt ze beduusd. “Als Amerika niet doorgaat, wil ik een mbo mode doen in Hilversum.”

Dat de eindexamens definitief zijn geschrapt, lucht haar wel op. Ze maakte zich afgelopen week best zorgen over alle toetsen nu ze alle lesstof thuis zonder docenten moet door zien te worstelen. Haar moeder helpt wel. Maar haar school, het Revius Lyceum in Doorn, pakt het afstandsonderwijs volgens zowel Fleur als haar moeder weinig voortvarend aan.

Tussentijds niet nagekeken

“Bijna alles is hetzelfde gebleven. We werken met weektaken. Die maken we nu thuis en we moeten alles op 6 april inleveren. Er wordt niet tussentijds nagekeken en docenten kan ik alleen tussen 10 en 12 uur mailen met vragen. Ze doen niet aan videobellen. Soms vraag ik me af wat ze de hele dag doen.”

Dan komt er een mail van school binnen: de toetsweek die volgende week zou plaatsvinden, wordt tot nader order uitgesteld. Het gezicht van Fleur klaart op. “Dit is fijn. Ik hoop dat ze de toetsen gaan uitsmeren over meerdere weken, zodat we er twee per week kunnen doen in plaats van alles in één keer.”

Nu de grootste druk van de ketel is, kruipt ze de komende weken misschien wat meer achter de naaimachine, denkt Fleur. Haar oma heeft al een patroon voor een makkelijk rokje uitgetekend. Maar zelfs dat plan kan op losse schroeven komen te staan. “De stoffenwinkels moeten wel openblijven.”

null Beeld
Beeld

‘Alsof we in een film zitten’

Guusje Dullaert (17) uit Muiderberg, zit in 6 vwo op het Willem de Zwijger College in Bussum

“Drie dagen geleden heb ik allerlei eindexamenbundels besteld. En ik ben zelfs naar speciale eindexamentrainingen geweest. Ha, voor niks! Maf zeg, dit nieuws. Zou ik de vlag nu uit kunnen hangen? Ik durf nog niet te juichen, maar ik sta er goed voor.

“Straks hoor ik of onze laatste toetsweek doorgaat. Anders dan de andere school in Bussum, hebben wij die nog niet gehad. Via Google Classroom heeft de hele klas zo een gesprek met onze mentor en dan wordt duidelijk of de zomervakantie vandaag begint voor ons. Hoe idioot is dat? Het lijkt wel alsof we in een film zitten.”

null Beeld
Beeld

‘Ik begon nog nét niet te juichen’

Fanne de Keijzer (17) zakte vorig jaar en doet nu opnieuw 5 havo op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda

“Ik liep nét mijn mondeling Nederlands uit toen ik het nieuws las via de klassenapp. Ik begon nog net niet te juichen. Ik sta op slagen, dus ben heel blij. Natuurlijk, het is het balen dat het eindexamengala en de geplande stunt niet doorgaan. Maar ik heb vorig jaar al eens eindexamen gedaan en ik vond het echt verschrikkelijk.

“Die examens duren zo lang, wel drie uur. En dan heb je ook nog die dag waarop je wel of niet gebeld wordt, je moet wachten op de uitslag. Zenuwslopend vond ik dat. Maar geslaagd ben ik nog niet. Ik moet nog twee schoolexamens maken en heb nog een mondeling. Hopelijk heb ik over een maand zomervakantie.”

Daan Crielaard Beeld
Daan CrielaardBeeld

‘Geen eindexamen betekent ook geen stress en dat is fijn’

Daan Crielaard (16) doet eindexamen vwo op het Coornhert Lyceum in Haarlem

“Ik had een schoolexamen wiskunde en het was een gekke gewaarwording in het gymlokaal: één voor één en met grote afstand moesten we onze toetsen inleveren. De rest van de schoolexamens zijn verplaatst naar mei, het moment waarop we eindexamen hadden moeten doen. Ook heb ik nog drie mondelingen.

“Ergens is het jammer dat we niet meer met z’n allen de eindexamentijd doorgaan, en niet in spanning zullen hoeven wachten op het beslissende telefoontje. Maar het is volledig begrijpelijk dat deze keuze is gemaakt. Na de extra maatregelen van maandag snap ik dat ze geen tweehonderd kinderen in één gymzaal willen zetten. Geen eindexamens betekent ook geen stress, dat is fijn. En ik sta er goed voor.”

null Beeld
Beeld

‘Ik moet nog de boeken in’

Lara van der Loo (19) zakte vorig jaar en doet nu drie vwo-vakken bij Curio vavo in Breda (volwassenenonderwijs)

“O, wat fijn, geen centraal examen. Voor mij is het echt een opluchting. Ik ben vorig jaar gezakt voor het vwo en vond de eindexamens ongelofelijk spannend. Je moet zo veel stof in één keer leren, en die examens duren heel lang. En dan nog die dag waarop je wel of niet gebeld gaat worden, het moment waarop je weet of je geslaagd bent. Doodeng.

“Ik zou dit jaar eindexamen doen in drie vakken: management en organisatie, geschiedenis en economie. Ik sta er gelukkig goed voor. Maar vakantie heb ik nog niet. We hebben een derde toetsweek, dus ik moet nog de boeken in.”

Lees ook:

Uitzonderlijk en ingrijpend: eindexamen van de baan

Het centraal eindexamen is van de baan. Alleen het cijfer van het schoolexamen telt voor het diploma. Heeft dat invloed op de kwaliteit?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden