Amsterdam

UvA onderzoekt 'woke-klacht' docent Sociale Wetenschappen

Het gebouw van de UvA. Beeld Brunopress
Het gebouw van de UvA.Beeld Brunopress

De Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoekt of de academische vrijheid op de onderwijsinstelling in het gedrang is. Aanleiding is een klacht van een docent sociale wetenschappen over de 'woke’ cultuur op de universiteit.

Robin Goudsmit

Het onderzoek wordt geleid door Carel Stolker, oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden en focust op de faculteit Maatschappij en Gedrag. Ook zal de commissie een “beschouwing” geven op ‘wokeness’ op de universiteit.

Vorige maand trok docent sociale wetenschappen Laurens Buijs aan de bel bij het bestuur van de UvA. In een bijdrage in het universiteitsblad Folia schreef hij dat “politieke correctheid en dogmatische linkse ideologie” onderzoek en onderwijs op de UvA zouden hinderen.

Over het opiniestuk van Buijs ontstond ophef. Zo ageerden studenten tegen Buijs’ standpunt dat voor het bestaan van non-binaire mensen geen wetenschappelijk bewijs zou zijn. Non-binaire personen identificeren zich als man noch vrouw.

Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de UvA, hoopt dat het onderzoek helpt om de discussie over academische vrijheid “op een goede manier” te voeren. De conclusies worden eind juni verwacht.

Lees ook:

Het wokespook joeg Nederland in 2022 de stuipen op het lijf

Trouw blikt terug op 2022 aan de hand van enkele ‘Woorden van de dag’. Het woord van 24 september: Wokespook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden