Hoger onderwijs

Universiteiten verwachten opnieuw flink meer aanmeldingen – en dat is niet alleen maar goed nieuws

Studenten maken op een informatiemarkt tijdens de introductieweek kennis met de Erasmus Universiteit Rotterdam, augustus 2020. Beeld ANP
Studenten maken op een informatiemarkt tijdens de introductieweek kennis met de Erasmus Universiteit Rotterdam, augustus 2020.Beeld ANP

De universiteiten verwachten voor komend studiejaar weer meer aanmeldingen voor de bacheloropleidingen. De afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten van 164.000 naar vorig jaar 327.000 studenten.

Trouw/ANP

“Onze eerste prognoses laten zien dat het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de universiteit toeneemt met ongeveer 5 procent. Afgelopen jaar zijn de studentenaantallen al met 12,8 procent gegroeid”, aldus voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Een aanmelding wordt overigens pas officieel als een student het inschrijfgeld heeft betaald. Vooral buitenlandse studenten melden zich vaak aan bij meer dan een opleiding en maken daarna pas een definitieve keuze.

De VSNU vindt de toename van het aantal nieuwe studenten niet alleen maar goed nieuws. “Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt”, aldus Duisenberg.

Extra investeringen

“Zonder extra investeringen van het kabinet gaat dit op termijn gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs.” De voorzitter vreest dat de werkdruk bij docenten en medewerkers dan nog verder toeneemt. “Dat beschadigt het kennis- en innovatievermogen van Nederland.”

Intussen neemt het aantal mensen dat online een opleiding doet, ook enorm toe. Halverwege dit jaar groeit het aantal mensen dat een online-opleiding heeft gevolgd naar ruim een derde (36 procent) van Nederland. Dat is een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden. Het totale aantal onlinecursisten groeit daarmee medio 2021 naar 5 miljoen. Dit valt te lezen in de de E-Learning Monitor, een onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder 4600 Nederlanders.

Lees ook:

Universiteiten vrezen kwaliteitsverlies: ‘Het wordt ingewikkeld’

Universiteiten maken plannen voor komend collegejaar. Ze staan voor een grote logistieke operatie. Wetenschappers vrezen dat de inhoud daarbij het kind van de rekening is.

Studentenverenigingen zijn dit jaar razend populair

Universiteiten organiseren heel weinig om eerstejaars wegwijs te maken, studentenverenigingen bieden uitkomst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden