Sporttalenten

Topsportkinderen kunnen vanaf 1 januari op iedere school passend onderwijs krijgen. Maar is dat winst?

De leerlingen krijgen individueel VWO-onderwijs.Beeld Sjaak Verboom

Sporttalenten kunnen straks op elke school passend onderwijs gaan krijgen. Experts vrezen voor de kwaliteit.

Kinderen met een topsportstatus kunnen voortaan op iedere middelbare school om een aangepast lesprogramma vragen. Deze week is er een pilot van start gegaan. Stichting Loot, de uitvoerende instantie, is bezorgd. “Ik vrees voor de kwaliteit van het onderwijs dat deze kinderen volgen”, zegt landelijk Loot-coördinator Tom de Groen.

Op dit moment zijn er 29 zogeheten Topsport Talentscholen waar kinderen terechtkunnen om topsport met onderwijs te combineren. De Groen: “Op die scholen is een heel team, met jarenlange ervaring, betrokken bij de zorg voor deze leerlingen. Ook worden deze instellingen jaarlijks geauditeerd. Op een gewone school zal de kwaliteit van de begeleiding waarschijnlijk afhangen van één persoon - want voor een enkele scholier wordt niet een heel team opgetuigd – en een controlemechanisme is daar niet.”

Verhalenserie over topsportkinderen

Trouw belicht in een serie het fenomeen topsportkinderen. Wat zijn de gevaren als iemand op jonge leeftijd alles op alles zet voor een carrière in de sport? Maar ook de mooie kanten van zo’n doelgericht leven komen aan bod. Rode draad is de vraag hoe het kind onder die omstandigheden kind kan blijven. Heeft u een reactie of wilt u eigen ervaringen delen? Mail naar sport@trouw.nl

Lees hier de eerste aflevering van de serie: Topsport vraagt offers. Maar is het normaal om die al van kinderen te vragen?

Stichting Loot (Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport) heeft van het ministerie van ocw de opdracht gekregen om de scholen te begeleiden. Vanaf januari zou een topsporttalent in principe op alle ruim 1400 middelbare scholen in Nederland passend onderwijs moeten kunnen volgen, als gevolg van een motie van VVD-Kamerlid Heerema. Hij vindt dat kinderen nu soms te ver moeten reizen naar een Topsport Talentschool en dat ouders te beperkt zijn in hun keuze voor het type onderwijs dat hun sportende kind kan volgen.

Een positief gevolg van deze motie vindt De Groen dat zijn stichting een beter beeld krijgt van de totale doelgroep. “Voorheen hadden wij geen zicht op de leerlingen met een topsportstatus die ervoor kozen op een gewone school te blijven. Nu kunnen we ook hen adviseren.”

Begeleiding

Alex de Lange van Topsport Talentschool OSG Sevenwolden in Heerenveen vreest dat zijn school straks niet meer de begeleiding kan geven die zijn leerlingen nu gewend zijn. “Mijn zorg is dat de Topsport Talentscholen minder topsportleerlingen krijgen. Wat kunnen wij dan nog? Ik kan niet voor drie scholieren dit systeem in stand houden.”

In Nederland zijn ongeveer 4000 middelbare schoolleerlingen die van NOC-NSF een topsporttalentstatus hebben gekregen. Die status geeft recht op onderwijsaanpassingen: minder lesuren, roosterwijzigingen, vrijstellingen. Sinds 1991 mochten alleen Topsport Talentscholen (voorheen Lootscholen) dat maatwerk leveren. In de deze week begonnen pilot experimenteren acht ‘gewone’ scholen daarmee. Vanaf januari moet dat op iedere school mogelijk zijn, al kan een onderwijsinstelling het verzoek van leerling of ouders weigeren.

Dat laatste is voor de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, een belangrijke reden om positief te staan tegenover dit initiatief. “Iedere school kan haar eigen ambitie bepalen”, verklaart een woordvoerder. “En wij denken dat er met de begeleiding van Loot voldoende kwaliteitsgarantie is.”

Digitale checklist

Maar daar wringt het juist volgens De Groen. “Er komt een digitale checklist die scholen zelf invullen en bijhouden. Die data worden gedeeld met Loot. Daaruit moet blijken of het goed gaat. Maar dat is wat anders dan een jaarlijkse audit. Op de Topsport Talentscholen is de borging van het kwaliteitsniveau veel hoger.”

Goede begeleiding is juist voor topsportkinderen van groot belang, meent hij. “Het topsportleven is niet altijd even veilig gebleken voor ze. Dan is het extra belangrijk dat het onderwijs wel goed geregeld is. Het grootste deel van hun leven ligt achter hun sportcarrière. We moeten zorgen dat ze dan wel maatschappelijk verder kunnen. Om dat te waarborgen hebben we een mooi systeem, het is afwachten wat deze verandering gaat brengen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden