Toelage

Tijdelijk meer salaris voor personeel achterstandsscholen

Rugzakken in basisschool IKC Groenewei op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.  Beeld ANP
Rugzakken in basisschool IKC Groenewei op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.Beeld ANP

Leraren, schoolleiders en ander personeel van achterstandsscholen kunnen de komende twee schooljaren rekenen op een toelage op hun salaris. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt dit het aantrekkelijker voor hen om op deze scholen te werken.

Het gaat om ruim 1300 scholen die te maken hebben “met veel uitdagende kinderen” en een extra groot risico op achterstanden hebben, zegt het ministerie. Het onderwijspersoneel kan minimaal 5 en gemiddeld 8 procent van hun loon erbij krijgen. De vestigingen die er recht op hebben worden hier volgens het ministerie zo snel mogelijk over geïnformeerd.

Volgens demissionair minister Arie Slob van Onderwijs staan scholen voor een grote opgave om leervertragingen door corona in te halen. “Op scholen met veel uitdagende kinderen is dit extra ingewikkeld”, aldus Slob. “Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort. Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is.”

In juli van dit jaar zei de PO-raad nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. “Een structureel probleem vergt een structurele oplossing”, aldus de PO-raad. Slob zegt deze wens te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet dat niet uitgeven.

Het geld voor deze salarisverhoging komt uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dat is bedoeld om de achterstanden van leerlingen weg te werken die ze door de coronacrisis hebben opgelopen.

De onderwijsbonden zijn niet onder de indruk van tijdelijk extra loon. “Dit is geen oplossing, maar een Sloblossing”, reageert bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb). “Dit is een heel kleine druppel op een grote gloeiende plaat”, vindt hij. Ook CNV Onderwijs is niet onder de indruk. “Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel, maar slechts voor twee jaar”, laat de bond weten.

Roovers wijst erop dat een lerarenopleiding gemiddeld vier jaar duurt. “Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg.” Hooguit zal op korte termijn een ‘waterbedeffect’ ontstaan, denkt de AOb-bestuurder. “Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig”, zegt hij. Ook CNV Onderwijs verwacht niet dat de toelage nieuwe collega’s zal opleveren.

Lees ook:

De problemen in het onderwijs dreigen te verergeren, waarschuwt de inspectie

Het onderwijs in Nederland vertoont duidelijke haarscheuren, constateert de Onderwijsinspectie. Er is sprake van toenemende segregatie en laaggeletterdheid. Bovendien loopt het lerarentekort op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden