Middelbare scholen

Tienduizenden middelbare scholieren thuis, afstandsonderwijs vergt tijd

Het thuisonderwijs in het voorjaar was eenvoudiger, omdat toen alle leerlingen thuis zaten. ‘De combinatie tussen fysiek en online lesgeven, vraagt veel meer', zegt locatiedirecteur Loes Corbeij van het Eindhovense Huygens Lyceum. Beeld ANP
Het thuisonderwijs in het voorjaar was eenvoudiger, omdat toen alle leerlingen thuis zaten. ‘De combinatie tussen fysiek en online lesgeven, vraagt veel meer', zegt locatiedirecteur Loes Corbeij van het Eindhovense Huygens Lyceum.Beeld ANP

Anders dan basisscholieren, moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs bij verkoudheidsklachten thuisblijven. Online onderwijs is er voor hen niet altijd.

Orkun Akinci

Schoolleiders in het voortgezet onderwijs hebben de indruk dat er dagelijks zo’n 5 tot 10 procent van de leerlingen niet naar school komen vanwege gezondheidsklachten die lijken op een coronabesmetting. Uit een belronde die Trouw maakte langs middelbare scholen gaat het gemiddeld steeds om ‘enkele leerlingen per klas’. Op bijna een miljoen middelbare scholieren in Nederland zijn dat dagelijks zo’n 50.000 tot 100.000 afwezige leerlingen.

Officiële cijfers over het aantal thuisblijvers ontbreken. De Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) houdt weliswaar het schoolverzuim bij, maar alleen wanneer dat onrechtmatig is. Het thuisblijven met verkoudheidsverschijnselen valt daar vanzelfsprekend niet onder. Anders dan basisscholieren, moeten leerlingen boven de 13 jaar bij klachten thuisblijven.

‘Ons oude gebouw nog niet ingericht op het streamen van lessen’

Hoewel de digitalisering in het onderwijs de afgelopen maanden een vlucht heeft genomen, kunnen lang niet alle thuisblijvers de lessen online volgen. “Toen de scholen in het voorjaar dicht waren, was dat makkelijker”, zegt locatiedirecteur Loes Corbeij van het Eindhovense Huygens Lyceum. “Toen zat iedereen thuis en kon een docent vanachter zijn scherm de les verzorgen. De combinatie tussen fysiek en online lesgeven, vraagt veel meer. Bovendien is ons oude gebouw nog niet ingericht op het streamen van lessen. Dat is vervelend, omdat het aantal thuisblijvers harder oploopt dan gedacht. We zijn druk bezig om rond de herfstvakantie de techniek volledig op orde te hebben.”

Net als veel collega’s vindt Corbeij overigens dat we er niet dramatisch over moeten doen. Een paar dagen missen, leidt volgens de meeste schoolbestuurders niet tot noemenswaardige achterstanden.

Overlevingsstand

Onderwijsadviseur Janneke Oussoren van Het ABC, dat scholen in de regio Amsterdam ondersteunt, kan het probleem wel verklaren. “Ik vermoed dat veel scholen in de overlevingsstand staan. Ze moeten een weg vinden in de nieuwe realiteit. Sommige hebben het goed voor elkaar, bij andere scholen lopen de ontwikkelingen vertraging op. Ze lopen tegen dingen aan en komen er door de hectiek niet aan toe eraan te werken.”

Volgens Stan Termeer van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, kijken de meeste scholen desondanks tevreden terug op de eerste weken van het jaar. “Het is uitdagend, maar we zijn ook blij dat ze weer open zijn. Soms is het moeilijk de anderhalve meter te handhaven, het thuisblijven van scholieren is daarnaast zeker een aandachtspunt. Maar er ligt nu eenmaal een protocol dat zegt dat je bij klachten niet naar school mag. We vragen ons wel af welke omgang het gaat aannemen, want de herfst moet natuurlijk nog beginnen.”

Lees ook:

Nog een maand thuisonderwijs? ‘Het leuke is er nu wel vanaf’

Of we het nu leuk vinden of niet, de scholen blijven nog minstens tot de meivakantie gesloten. Het besluit dwingt ouders en leraren om de bakens te verzetten. Het devies: wees mild voor elkaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden