Nationale Studentenenquête

Studenten zijn tevreden, op universiteiten althans

Studenten van de opleiding MBA van Rotterdam School of Management gooien hun caps in de lucht, ze vieren hun diploma-uitreiking. Beeld ANP

Studenten zijn erg tevreden over hun opleiding, blijkt uit de nieuwste resultaten van de Nationale Studentenenquête. Maar hoe representatief zijn de uitkomsten nu de hogescholen niet meewerkten?

De kwaliteit van de docenten op universiteiten? Niets mis mee, zeggen studenten. De ervaring die wordt opgedaan tijdens de stages? Die krijgt een dikke voldoende. En hoe kijken ze aan tegen de toename van het aantal buitenlandse gasten op hun universiteit? Een stuk positiever dan het jaar ervoor.

Met andere woorden: studenten zijn zeer te spreken over hun opleiding. Op een schaal van 1 tot 5 geven ze hun studie een 4,1. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studentenenquête (NSE). Ruim 94.000 studenten aan universiteiten en particuliere hbo-opleidingen gaven hun mening over de studie en onderwijsinstelling. 

Tal van thema’s passeren de revue, variërend van het lesniveau tot de toegang tot ict. De informatie is voor aankomende studenten een bron van inspiratie bij het kiezen van hun instelling en de enquête kan bovendien onderwijsinstellingen een spiegel voorhouden. Het motiveert opleidingen om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden, zeggen de voorstanders. 

Hogescholen doen niet mee

Welke waarden aan de jongste uitkomsten moeten worden toegekend is echter lastig te bepalen omdat de hogescholen eerder dit jaar besloten niet mee te werken. “Dat is heel jammer, want de NSE is een belangrijk instrument voor aanstaande studenten. Zeker omdat het switchen naar een andere studie tegenwoordig lastig is”, aldus Kees Gillesse van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). 

De hogescholen wijzen op maatregelen die werden genomen vanwege de aangescherpte privacywetgeving. Daardoor leverden niet alle instellingen de noodzakelijke studentengegevens voor de NSE aan en dat beïnvloedde de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de enquête, aldus de Vereniging Hogescholen. 

Universiteiten overstag

De uitvoeringsorganisatie, Studiekeuze123.nl, besloot de dataset te repareren. Instellingen werd alsnog gevraagd om de benodigde gegevens aan te leveren. Universiteiten gingen in op dat verzoek, maar de hogescholen niet omdat zij de ‘reparatie niet voldoende achtten’. Ze trokken zich ‘na zorgvuldige afweging’ terug uit het proces. Daardoor krijgen aankomend hbo-studenten geen recente informatie over de opleidingen. 

De privacykwestie is volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) niet het hele verhaal. Hbo-instellingen zouden ook kritiek hebben op de vragenlijst zelf. Daarover zijn ze in gesprek met studentenvakbonden, universiteiten en het ministerie. De bonden zijn groot voorstander van de NSE. “Wij vinden dat de NSE in eerste instantie is bedoeld als voorlichtingsinstrument”, zegt Roos van Leeuwen van de LSVb. Een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen zegt dat de inhoud van de vragenlijst niet meespeelde bij de afweging zich terug te trekken uit de studentenenquête.

Minister grijpt in 

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs), die zich tot vorige week min of meer afzijdig hield, besloot in te grijpen. Ze presenteerde een wetsvoorstel waarin ze alle onderwijsinstellingen verplicht om in de toekomst mee te werken aan de vragenlijst. De minister zal een onafhankelijke partij aanwijzen die de studiekeuze-informatie verzamelt en de studenttevredenheid test. Van Engelshoven acht de NSE, die sinds 2008 wordt afgenomen, van groot maatschappelijk belang. In haar wetsvoorstel heeft Van Engelshoven uitdrukkelijk rekening gehouden met de nieuwe privacy-wetgeving: het beveiligen van de persoonsgegevens van de student heeft prioriteit.

Voelen de hogescholen zich aangesproken door het wetsvoorstel van de minister? In een reactie zegt de voorlichter “onverminderd te hechten aan de NSE vanwege onafhankelijke en betrouwbare studiekeuze-informatie voor (aankomend) studenten.” 

Groningse studenten willen af van NSE

De studentenorganisatie Democratische Academie Groningen (DAG) wil dat de Rijksuniversiteit Groningen helemaal stopt met de studentenenquête. De NSE zou makkelijk te manipuleren zijn, zei DAG vorige week op de website van ScienceGuide. “Een student kan de opleiding bijvoorbeeld hoog beoordelen omdat het in haar voordeel is om aan de ‘beste techniekopleiding van Nederland’ te hebben gestudeerd.” In een reactie erkent de Rijksuniversiteit Groningen dat er een discussie is over de waarde van de NSE, maar blijft het noodzakelijk vinden om de uitkomsten landelijk met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees ook:  Buitenlandse studenten voelen zich niet thuis in Nederland

Internationale studenten voelen zich niet thuis in Nederland, blijkt uit een enquête van drie studentenorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden