LSVb

Studenten verdwalen in het doolhof dat DUO heet

null Beeld ANP
Beeld ANP
Iffet Subaşı

Studenten klagen veel over de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In nog geen week tijd kreeg de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) meer dan honderd klachten binnen over DUO, de uitvoeringsorganisatie van de overheid die onder meer leningen verstrekt aan studenten.

De vakbond lanceerde begin deze week een speciaal DUO-meldpunt om inzage te krijgen in de omvang van de problemen.

Dat zijn er een hoop. DUO ligt al langer onder vuur, onder meer vanwege ICT-problemen bij de eindtoets voor groep 8. Met de invoering van het leenstelsel in 2016 kwamen er nieuwe obstakels bij. DUO-medewerkers kregen extra taken omdat ze grotere sommen geld moesten innen dan voorheen.

Voorzitter van de LSVb, Alex Tess Rutten, zegt dat er structureel iets misgaat bij de organisatie: “De klachten over tegenstrijdige informatie die studenten ontvangen over financiële zaken, baren ons vooral zorgen. Die informatie gaat vaak over het aflossen van schulden. Als daar iets misgaat, komen studenten in ernstige problemen.”

De klachten die de vakbond nu ontvangt, hebben dan ook betrekking op onjuiste en onduidelijke informatie van DUO-medewerkers. Zo zeggen studenten niets wijzer te worden van de website, noch van de klantenservice. En ze klagen over lange wachttijden aan de telefoon.

De vakbond hoopt dat de klachten tijdens een Kamerdebat over DUO op 16 oktober aan bod komen.

Niet verantwoordelijk

Woordvoerder Tea Jonkman van DUO zegt nog geen inzage te hebben in de meldingen van de studenten. “Wij vinden het heel vervelend als er zaken niet goed gaan. Daarom zullen we alle klachten zorgvuldig behandelen.”

De woordvoerder benadrukt dat er wel informatie op de website staat over studiefinanciering en terugbetalen maar dat DUO geen advies op maat kan geven, bijvoorbeeld over de precieze gevolgen van een lening op een hypotheek later. “Daar zijn financieel adviseurs voor.”

De LSVB-voorzitter noemt het zorgelijk dat DUO “zelfs geen basisinformatie kan verstrekken aan studenten”.

De Nationale Ombudsman ontving eerder al klachten over DUO. Zo overtrad de organisatie mogelijk de privacywetgeving. Met volgsoftware kon de dienst zonder dat studenten het wisten zien of iemand de verzonden mail had geopend, hoe laat en vanaf welk IP-adres.

Er komt een parlementair onderzoek naar uitvoeringsorganisaties van de overheid die niet goed functioneren, zoals de Belastingsdienst, UWV, het CBR en DUO.

Lees ook:

ICT-chaos bij overheid dupeert leerlingen van groep 8

Scholieren in groep 8 kunnen dit jaar geen digitale centrale eindtoets maken. Dat is heel vervelend voor kinderen die maatwerk nodig hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden