Leenstelsel

Studenten sturen Mark Rutte tikkies om hun geld terug te krijgen

Premier Rutte in 2015.  Beeld ANP
Premier Rutte in 2015.Beeld ANP

Studenten grijpen hun kans nu het leenstelsel in een volgend kabinet waarschijnlijk sneuvelt en het woord compensatie steeds vaker valt. Ze roepen via een Facebookgroep op om massaal digitale betaalverzoeken, tikkies, te sturen naar premier Mark Rutte.

Janne Chaudron

“Op 24 november gaan we massaal tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld. Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen.” De initiatiefnemers lijken overigens niet te beschikken over het 06-nummer van de premier om betaalverzoeken te doen. Onder de oproep op Facebook staat een mobiel telefoonnummer van de VVD-fractie, Ruttes partij.

Er kwamen vandaag al enkele tikkies binnen bij de VVD-fractie, veelal van 750 euro, het maximale bedrag dat in de app gevraagd kan worden. Een woordvoerder van de fractie noemt de actie van de studenten ‘een originele manier om hun stem te laten horen’. Het initiatief komt van Youri Hoogewoning, student aan de Fontys Hogescholen.

Lastige puzzel

De actie komt op een moment dat het leenstelsel weer volop in de belangstelling staat. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam deze week met nieuwe cijfers over de omvang van de studieschuld. Die bedraagt 19,3 miljard euro, 1,9 miljard hoger dan het jaar ervoor.

Alleen VVD en in mindere mate D66 staan nog achter het leenstelsel in de huidige vorm. De kans is dus groot dat een volgend kabinet een ander systeem introduceert. Dat roept de vraag op: wat gebeurt er met de studieschuld van de huidige generatie studenten? Iets waar de studenten met hun oproep om tikkies te sturen nu op inspelen. De vraag over het compenseren van de studieschuld zal voor lastige discussies zorgen in Den Haag. CDA-Kamerlid Harry van der Molen deed vandaag in Trouw alvast een voorzet. Zijn partij is voor een vorm van compensatie. “Maar het is een lastige puzzel", erkent Van der Molen, omdat veel studenten het geld voor andere dingen gebruiken dan de studie.

Lees ook:

Krijgen studenten met schulden compensatie als het leenstelsel verdwijnt?

Het is vrijwel zeker dat het leenstelsel bij een volgende regering sneuvelt. Wat te doen met de studenten die door het leenstelsel hoge schulden hebben opgelopen?

Vormt het leenstelsel écht zo’n grote belemmering voor studenten?

De tegenstanders zeggen dat het jongeren belemmert in de kansen voor de toekomst, het klassensystemen in de hand werkt, en het geld niet wordt geïnvesteerd in het onderwijs zoals beloofd. Kloppen deze argumenten?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden