Nieuwe campagne

Stagediscriminatie is een plaag voor mbo’ers. #kiesmij moet ze helpen

Leerlingen en docenten van het Roc van Twente.Beeld ANP

De nieuwe campagne #KiesMij moet een einde maken aan stagediscriminatie in het mbo, al blijkt het probleem behoorlijk hardnekkig.

Grapjes over haar uiterlijk, opmerkingen dat Vietnamezen dieren eten; Linh (19) was tijdens haar stage in een dierenwinkel zelden op haar gemak, vertelt ze in een filmpje op de site kiesmij.nl. Ze voelde zich flink rot. 

Het filmpje is onderdeel van de nieuwe digitale campagne #KiesMij, die stagediscriminatie moet aanpakken. Want, stelt onderwijsminister Van Engelshoven, “hoe frustrerend is het als je moeilijk een stageplek kunt vinden vanwege je achternaam? En dan niet een of twee keer, maar wel vijftien keer.” Stagediscriminatie is volgens het ministerie dan ook een “hardnekkig en veelvoorkomend probleem, waar mbo-studenten de pijnlijke gevolgen van dragen”. 

Het probleem blijkt inderdaad nauwelijks oplosbaar, ondanks eerdere inspanningen. Uit onderzoek uit 2018 van het Maastrichtse onderzoekscentrum Roa bleek dat bijna 70 procent van mbo-studenten zonder migratieachtergrond in een keer een stage vond. Dit gold voor bijna 50 procent van de studenten met een niet-westerse achtergrond. In juni stemde minister Van Engelshoven nog in met een proef om mbo-studenten voortaan te laten plaatsen door de school. Zo hoopt ze discriminatie op basis van achtergrond bij sollicitaties te voorkomen.

Een recent onderzoek uit april  van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder scholieren en studenten laat zien dat etnische achtergrond een grote rol speelt: ruim 40 procent van de ondervraagde studenten met een Turks- en Marokkaans-Nederlandse achtergrond denkt gediscrimineerd te zijn tijdens de zoektocht naar een stage.

Met de Nederlandse naam van zijn moeder lukte het wel

Dat gold ook voor Noah Hajji, voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader en had vorig jaar moeite een stage te vinden. “Eerst kwam het niet eens in me op dat het aan mijn achternaam kon liggen, totdat ik het er met klasgenoten over had. Zij hadden niet zo’n probleem om een stage te vinden.” 

Hij nam de proef op de som door sollicitatiebrieven te sturen onder zowel zijn eigen naam Hajji, als de Nederlandse achternaam van zijn moeder. “In het laatste geval kreeg ik wél antwoord op mijn brieven. Ik werd vaker uitgenodigd en als ik werd afgewezen kreeg ik vaker een uitgebreide reactie waarom. Ik ondervond dus zelf dat achternaam een rol speelt in hoeveel aandacht een bedrijf aan jou besteedt.”

Hajji betwijfelt of de nieuwe campagne het verschil gaat maken. “Het idee is wel erg vrijblijvend en voornamelijk op studenten gericht, wat zij kunnen doen. Zo blijf je afhankelijk van de goede wil van bedrijven.” Het zou beter zijn om stagediscriminatie bij de bedrijven aan te pakken, denkt hij. “En dan bedoel ik niet door ze te straffen, maar juist door ze te belonen. Geef bedrijven die hun diversiteitbeleid op orde hebben een financiële beloning. Dat heeft denk ik meer effect.”

Bovendien is de campagne voornamelijk digitaal, al hebben scholen ook beschikking over posters. Is dat genoeg, ook gezien de lange geschiedenis van het probleem? "De campagne moet het gesprek aanwakkeren", zegt een woordvoerder van het ministerie. “Het is zoals gezegd een hardnekkig probleem. Samen met VNO-NCW, de MBO Raad, stagebedrijven en de studenten maken we een vuist en proberen we met deze campagne het probleem zichtbaar te maken.”

Lees ook:

Waar kunnen mbo’ers straks nog stage lopen?

Ruim 20.000 mbo-studenten kunnen door de coronacrisis geen stage vinden. De concurrentie is moordend, en de plekken schaars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden